tiistai 13. marraskuuta 2012

17.11. LKV-Koe valmistautuminen, 8.11. KED Tentin tuloksien odottelu

Oikeastaan sarjassa siis Osa 3.

Se että KED Tentti oli vaikea ja haastava ei tee LKV kokeesta pätkääkään helpompaa, ainoa mitä jäi harmittelemaan oli se ettei KED Tentin tuloksia saa ennen LKV koetta. Osin tentin vaikeat kysymykset tuntui järjettömiltä, jopa LKV tason ihmiset tuskin tietää kaikkea niistä, esim. taloudellinen salainen virhe on varmaan monelle täyttä hepreaa. Joten jäin pohtimaan miksi sitäkin tentissä kysyttiin, toisaalta kurssikaverini pohti että tentissä haluttiin tehdä selväksi ettei alalla pärjätä ilman käytännön juridisen puolen ymmärtämistä pelkällä käytännön osaamisella ja mukavien juttelulla, lakien ymmärtäminen on oltava riittävän hallinnassa ja pitää tietää mistä mitä löytyy ja mikä löydetyn tiedon merkitys on, miten sitä sovelletaan. Tältä osin siis Taloudellisen salaisen virheen tunteminen ja käsittäminen varmasti palveleekin tarkoitustaan... Okei, mielenkiinnolla voi odottaa KED tuloksia, saa jännittää niitäkin hieman... Oma tuntumani oli nyt kohtuu hyvä KED Tentistä, mutta sama tuntuma oli viime kevään LKV Kokeessa joka pitkälti meni mettään...

LKV kokeeseen treenaamista varjostaa pari huonosti nukuttua yötä, huomaa että syysväsymys alkaa painamaan päälle ja tänään on pakko illasta mennä kunnon lenkille jotta huomisen olisi pirteämpi, kahvia mennyt tänäänkin varmaan jo 5-8 kuppia eikä tunnu vain heräilevän millään... Pitää herättää se skarppius mikä oli viime viikolla ennen KED Tenttiä... Tosin viime viikon taustalla oli vielä tuoreemmin muistissa Marianne Palon luennot... Rehellisesti sanoen itseäni ei olisi haitannut että KED tentti ja LKV Koe olisivat olleet samalla viikolla, mutta... eletään tämän mukaan, näillä mennään. Mieltä piristi paljon kun eilen Markkinointi-instituutista tuli todistus Kiinteistönvälittäjän koulutusohjelman suorituksesta, oli arvosanat ja onnittelut sekä heijastin jossa valolamppu =) tämä tuleekin kiinni takkiin jonka pistän iltalenkeille normisti aina päälle, maaseudulla on pimeää mutta kun on tottunut tallustelemaan pimeissä maisemissa niin silmät tottuvat, eikä lamppua niin juuri tarvitse. Lunta kyllä kaipailisin...


Edellä tuo Markkinointi-instituutin todistus =) Alempana... Minulla on aikas raju liputus lakikirjassa, siis tuossa 2012 kirjassa jonka otan LKV kokeeseen (kuvat saa klikkaamalla suuremmiksi) Liputus mallini perustuu siihen että lakikirjassa on Siviilioikeus, Ympäristö- ja Asuminen, Verolait jne, niin Tältä kohdin avattaen liputukset eivät Esim. Siviilioikeuden alueella mene lainkaan pällekkäin, vaikka sitten Siviilioikeuden lakien liputus menisikin verolainsäädännön tai ympäristö ja asuminen -lakien kanssa päällekkäin. Okei, mulla on varmaan muutama tarpeetonkin liputus ja lakikirjan puolivälissä menee yksi osa-alue josta käytännössä tuskin tarvitsee tietää mitään ja YR-alueella on vain muutama laki-alue joista tarvitsee tietää tärkeitä asioita.


Liputuksessa olen käyttänyt myös käänteistä liputusta, yllätys yllätys siis monelle, lakikirjaa pitää osata lukea tarvittaessa myös takaperin. Lait voivat LKV koe kysymyksissä liittyä toinen toisiinsa ja siksi olen tehnyt myös käänteistä liputusta, sitä olen vielä lisäämässä ja lisäämässä lippuja joissa lukee esim. "Ositus" tai "Isännitsijäntodistus" kun kerran siitä Keskuskauppakamarin sähköposti on minulla hallussa. Normaalistihan kyseisiä sanoja ei saisi käyttää vaan vain lain nimi tai lyhenne. Miksi sitten luettava kirjaa takaperin... Siksi koska joihinkin kysymyksiin voi lähteä etsimään väärästä laista niitä pykäliä jotka laissa voisi antaakkin sen oikean vastauksen, mutta vaatii monen pykälän viittauksen ennen kuin saisi koottua sen oikean vastauksen perusteluineen. Näin voi käydä esim. Asuntokauppalain 7 luvun 27§ kertoo saman asian yhdessä pykälässä välittäjän velvollisuudesta etsiä tarvittavat tiedot isännöitsijäntodistuksesta ja välittäjän vastuun laiminlyönnistä kuin että lähtisit etsimään näitä pykäliä isännöitsijäntodistuksesta olevasta laista, Välityslaista ja asuntokauppalain aiemmista luvuista. Kyseinen pykälä on tiedettävä ja osattava löytää tai muuten hukkaa aikaa tosi paljon.

Ohessa pari hyödyllistä kirjaa, parhain ja järkevin josta eniten on hyötyä on kiinteistönvälittäjän käsikirja, yksi kirjoittajista on ollut Marianne Palo ja sitten LKV koe kysymyksiä tekevä Tapio Nevala, käsikirja vain voi laahata hieman perässä joltain osin lainsäädäntöön nähden sillä uusin käsikirja on vuodelta 2010. Kuolinpesän osakkaan opas on myös tosi hyvä kirja, siinä on hyvin selkeä sisällysluettelo kirjan alussa ja näin ollen hakuteoksena sovellettavissa kohtuu mukavasti. Kyseinen kirja on myös kohtuu hinnoissa, kurssitoveri vinkkasi tuosta kirjasta joten iso kiitos siitä hänelle. Sitten kuvan Kasson kirja on pikemminkin romaani, sitä ei edes juuri suositeltu kertauskurssi päivillä ja pakko itsekkin todeta, että tieto sieltä kyllä löytyy mutta se löytyy selkeämmin käsikirjasta. Käsikirja on oikeastaan hakuteos ja palvelee kyllä täysimääräisen erinomaisesti välittäjää, joka välittäjän ehdoton työväline mielestäni. Sitten meille suositeltiin kertauskurssipäivillä Henkilöverotuksen käsikirjaa hyvänä kirjana, kävin kysymässä kirjakaupasta kirjaa ja se pitäisi tilata, hintaa yli 100€ joten tulin siihen tulokseen että jätän kyseisen kirjan tilaamatta, lisäksi se julkaistaan joka vuosi uudelleen (vissinkin myös kuolinpesän osakkaan oppaastakin vuosittain uusi ajantasainen julkaisu) joten jos henkilöverotuksen käsikirjan hankkii, niin se kannattaa hankkia alkuvuodesta ja ehkä uusia parin kolmen, viiden vuoden välein, ei ole mitään tietoa kyseisestä kirjasta mutta jos se toimii hakuteosmaisesti, niin varmasti järki ostos. Lisäksi kannattaa ladata uusin hyvän välitystavan ohje, sieltä löytyy periaatteessa se ydin asia mikä pitäisi osata lisäksi SFS-5139 standardi on hyvä tietää. tärkeimmät on juuri ajantasaisin lakikirja, kiinteistönvälittäjän käsikirja ja hyvän välitystavan ohje.

Kyseiset 4 päivää tuli käytyä jotka tuossa osallistumistodistuksessa on päivätty, todella mielenkiintoiset 4 päivää... Varmasti aiemmista blogi teksteistä se käynytkin selväksi ;-)

Osa 4. LKV Kokeesen valmentautuminen siis vahvati käynnissä, lauantaina koe edessä... Itse tiedän omat heikkouteni kokeessa, ne on perintölainsäädännön ja verotuksen puolella... Lisäksi oma negatiivinen puoli on lakikirjan käytössä, oikolukemiseni on iso miinus ja teen sitä tosi paljon, harmi että olen sisäistänyt tällaisen tavan ja oikeastaan se oli helppo sisäistää koska teen sitä jatkuvasti muutenkin, näin ollen siihen on ehkä kiinnitettävä huomiota jos valitsen jonkin... esim. 17a§ kun pitäisi valita vain 17§... Lääkkeenä vielä tähän keskeisten pykälien erivärinen korostus (pelkkä pykälänro.) ja sitten tärppi sanojen alleviivailu... Sitä vielä teen lakikirjaan, sitten arviointi menetelmien kertailu ja jotain muutakin kertailua niiden tietojen suhteen jotka pitää vain osata... Ehkä se menee läpi, ehkä ei, kuitenkin odotan että kevään kokeen pistemäärä ylittyisi reilusti, se on ensisijainen tavoite, tavoite on päästä minimivaatimus rajalle jotta koe menisi läpi. Sitten tilattava omat vastaukset jos koe ei mennyt läpi... Ja tarkistettava se koe läpi ja reklamoitava tarvittaessa, mutta jos pisteet jää reilusti siihen mitä ne oli kevään 2012 kokeessa niin syytä vain tunnustaa tappionsa, että koe oli vahvempi... Siksi nyt herätettävä se skarppi fiilis ja sitten terävänä kokeeseen, niitä toimia teen keittämällä 10:n kupillisen kahvia ja suuntaamalla toviksi raittiiseen ulko-ilmaan =)

Hyvää, kaunista syyspäivää =)

3 kommenttia:

  1. Kovaa lukemistahan se on mutta varmasti sen arvoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovaa lukemista ehdottomasti, ja ehdottomasti sen arvoista! Itse olen tyytyväinen alalla opittuihin asioihin sillä ne ovat yleishyödyllisiä ihan jo käytännössäkin ja moneen osa-alueeseen törmätään ihan perus arjessakin päivittäin. Välitysalaan ja asumiseen/asuntoihin/kiinteistöihin liittyviin asioihin perehtymistä voisi suositella ihan jokaiselle ihmiselle perustietojen osaamisen kannalta ajateltuna.

      Poista
  2. Täysin samaa mieltä kanssasi. Tähän aiheeseen liittyvät aiheet tulevat vastaan ihan jokapäiväisessä elämässä. Tsemppiä lukemiseen!

    VastaaPoista