lauantai 1. kesäkuuta 2013

Energiatodistus-päivitystä...

Elikkä elikkä, eilinen mielenkiintoni energiatodistuksen kirjoittamiseen -kouluttautumisesta sai takapakkia reilusti kun aloin selvitellä asiaa. Uudesta energiatodistuksesta säädetään laissa Laki Rakennuksen energiatodistuksesta 18.1.2013. Laki astui voimaan 1.6.2013. Välittäjien kannalta merkittävin pykälä on 6§ joka määrää että todistus on oltava myynti- tai vuokraustilanteissa kuluttajan nähtävillä. Myös 8§ on hyvä tietää, energiatodistus on voimassa enintään 10 vuotta, joten tässä voi parhaimmassa tapauksessa säästää kuluissa, jos kauppoja tapahtuu kohteella enemmänkin 10 vuoden sisällä.Todistus kertoo mitä rakennuksen ylläpito vie energiaa, tämä on se pääpointti. Suorasähkölämmitteisten talojen osalta energiatehokkuus-todistus tuo paljon negatiivisia puolia esiin... Lisäksi laki määrää tekemään kehotuksia energiatehokkuuden parantamiseen, joten suorasähkö-lämmittäjiä tavallaan "potkitaan" vaihtamaan lämmitystapaa. Oman hankaluutensa tuo myös suorasähkölämmitys-talossa oleva liesi/takka... Niissä on eroja rakennusvuodesta riippuen ja polttopuun käyttö on kiinteistökohtaista... Kevennettyä energaitodistusta voidaan käyttää sukulaiskaupoissa ja -vuokrauksessa (17§)
 
Lain 12§ määrittää että todistusta laativalla on oltava hyväksytty näyttö perehtymisestä energiatodistus asioihin ja laatijalla on oltava asian vaativuuden kattava tekniikan alan tutkinto tai pitkä kokemus käytännön työelämästä jonka perusteella edellytykset läpäistä energiatehokkuustodistuksen laatijan kokeen. (ETE) Pätevyys on voimassa enintään 7 vuotta joka on enimmäinen määräaika (13§) Energiatodistuksen laadinta on määritetty enemmänkin Isännöitsijöille, kuntotarkastajille ja -arvioijille sekä kiinteistöpäälliköille... Välittäjälle siis koulutusta ei suunnata ja tämä on positiivinen asia sen puolesta, niin ei tule pelkoa siitä että välitysalalla alettaisiin keplottelemaan energiatodistuksien avulla. Toki edellä lueteltuja edellytyksiä voi löytyä myös LKV kokeen läpäisseeltä välittäjältä, tai muuten asuntokaupan parissa olevilta, joten itse kysyisin että tulisiko välitysalan tehtäviä suorittavalta henkilöltä oikeastaan jopa kieltää energiatodistuksen laadinta. Tämä olisi kylläkin välitysliikkeelle erinomainen myyntivaltti... "yhden oven alta kaikki palvelut"
 
Luonnollisesti energiatodistuksen laatijoista laaditaan rekisteri. Kyseinen rekisteri on vielä suhtkoht suppea, joten näin aluksi energiatodistuksen saaminen on kiven alla. Jo kumotun lain aikana mm. kunnan rakennuslupaviranomainen on voinut antaa rakennuslupamenettelyn yhteydessä tai energiakatselmuksen yhteydessä energiatodistuksen, mutta voiko enää menetellä näin niin... Tulee selvittää, voimaantulosäädöksien 31§ antaa näytön että kumotun lain 7§ olisi voimassa vuoteen 2017 asti... Näin ollen myös rakennuksen pääsuunnittelija ja energiakatselmuksen suorittajallakin olisi edellytys laatia energiatodistus vuoteen 2017 asti. Näitä olisi mm. ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, rakennusinsinööri, rakennusarkkitehti, rakennusmestarin tutkinnon läpäissyt henkilö... Mutta, nämä on vain poimittuja mahdollisuuksia joista en siis ole varma, mutta heidän osalta täyttyy uuden energiatodistuslain 31§ ja kumotun lain 7§, huolimatta siitä että kyseinen asetus kumoutui 1.6.2013, mutta kumottu laki viittaa kumoutuneeseen asetukseen niin tältä osin laki olisi kaiketikin voimassa... Uskoisin että myös kunnatkin alkavat tarjoavat palvelua mikäli pätevä henkilö löytyy palveluksesta, YMA rakennuksen energiatodistuksesta 5§ määrittää tahot joita kunnaltakin löytyy palveluksesta, ja onko lain edellyttämä oikeus tai mahdollisessti oikeutettujen oma tahtotila heillä sellainen, jotta voisivat ryhtyä laatimaan energiatodistuksia, tästä voisi rakennusvalvonnalta selvittää.. 16§ c-kohta määrittää että todistuksen laatijan on oltava toiminnallisesti ja taloudellisesti riippumaton, joten tässä mielessä ajateltuna kunnan rakennuslupaviranomainen voisi täyttää mielestäni vaatimukset. 5§ määrittää uudisrakennuksista, mutta ei  rakennuslupaviranomaisista toisin mitä kumottu vanha laki määritti.
 
Mikäli todistus on virheellinen tai puutteellnen voi viranomainen kieltää sen käytön. Mikäli 24§ perusteella kiinteistön omistaja laiminlyö energiatodistuksen hankinnan voi viranomainen kehottaa hankkimaan todistuksen tai tehostaa kehotusta uhkasakolla. 2§ määrittää että vastuu kuuluu sen hetkiselle omistajalle ja lähinnä tosiaan tarpeellinen 6§ edellyttämissä myynti/vuokraus toimissa. Muuten ihmisten, jotka eivät ole myymässä kotiaan, tarvitse ryhtyä mihinkään toimiin. Jos rakennuslupa on tullut vireille ennen 1.6.2013, niin sovelletaan vanhaa jo kumottua lakia uudiskohteeseen. Isännöitsijäntodistuksen osana olevien energiatodistusten voimassaolo on vuoden 2014 loppuun asti. Vuoden 2017 heinäkuun 1. päivä alkaen todistus on oltava 1980 ja sitä vanhemmissa rakennuksissa, käytännössä katsoen siis laajentunut kaikkiin rakennuksiin.
 
Saa nähdä minkälainen soppa tästä lakiuudistuksesta vielä tulee, mutta tällä lakitekstin tulkinnalla itse näkisin asian olevan näin... Jäädään seuraamaan asiaa mihin tästä vielä edetään ja käydään ihmeessä keskustelua, kommentteja/kysymyksiä/mietteitä asiaa pähkäileviltä ja asian kanssa tekemisissä olevilta ja käytännön kokemuksista jo omaavilta, olisi kiva saada mielellään esille =)
 
Toivottavasti aamuyön pohdintani ei mennyt liian monimutkaiselle tasolle. Pykäliin viittaavat linkit on linkitetty tekstiin, kohdassa "kumotun lain 7§" Löytyy linkki kumottuun, vanhaan energiatodistuslakiin ja päivityksen alusta ajantasaiseen, nyt pääasiallisesti sovellettavaan lakiin. Otin pohdintaa lähinnä siksi että mahdollisia tahoja tulisi esiin, joilta voisi selvittää kirjoittavatko he energiatodistuksia vai eivät.
 
Mietteliästä kesän alkua...
-AJ

1 kommentti:

  1. Suomen LVI-Suunnittelu Oy on erikoistunut omakotitalojen lvi suunnitteluun. Energiatodistus uudisrakennus voidaan laatia kevennetyn menettelyn mukaisesti tietyissä erityistilanteissa.
    Kevennettyä menettelyä voi käyttää jos myytävä tai vuokrattava kohde (rakennus, kiinteistö, huoneisto tai sen hallintaoikeus enintään kaksi asuinhuoneistoa käsittävässä asuinrakennuksessa) on arvoltaan vähäinen.

    VastaaPoista