perjantai 28. helmikuuta 2014

Hyvää Talonpitoa Road Showssa...

 
Täytyy heti alkuun todeta, että tilaisuudessa käyminen oli hyödyllistä, sillä sieltä sai paljon hyödyllistä informaatiota siitä huolimatta, että tilaisuuden oheen oli paketoitu tiivis määrä mainontaa ja myyntiä... Ensiksi SSP markkinoi omaa Valokuitu-verkkoaan todella pontevasti, mikä ei näin syrjäseudulla asuvalle ole mahdollista... (Tai olisi jos SSP tekisi verkkonsa loppuun eikä jättäisi sitä puolitiehen, kuten näyttää siltä että olisivat niin tehneet...) Sitten Tikkurila ja Sokeva markkinoivat toden teolla maalipinnan merkitystä ja sen puhtaanapidon ja huollon tärkeydestä... Tiivi-ikkunoiden esitelmäosuus jäi pieneksi, sillä aikataulu venähti ja sitä kirittiin Tiivin puolesta joka jäi videolliseen infoa ikkunan vaihdon suorituksesta. Parhainta antia saatiin Rakennusmestarilta, joka luennoi kosteus ja homevaurioiden merkityksestä ja tärkeydestä... Ja juuri tämä osuus oli se mielenkiintoisin ja itsestäni merkityksellisin. Hometalkoot.fi -sivustoa markkinoidaan ja esitellään ihmisille, mutta merkityksellisin hyöty kampanjoinnissa tulee kyllä siitä, että joku asiantuntija kertoo ja luennoi ihmisille asiasta ja niistä merkittävistä tekijöistä, miten ongelmia ratkaistaan. Pelkät videonpätkät eivät riitä, tarvitaan elävää keskustelua, johon pitäisi saada innostettua myös keski-ikäisiä ja nuoria asunnon tai kiinteistön omistajia mukaan... Ongelmien ennaltaehkäisyyn panostus teki tilaisuudesta merkittävän ja hyödyllisen. Itsekkin varmasti keksin keväällä tapoja joilla hyödynnän illan antia, mm. Salaojia uusimalla.
 
Huoltokirja.
Tämä oli illan yksi puheenaihe. Huoltokirja tulisi olla joka asunnolla. Tästä olen kyllä samaa mieltä, joka asunnolla tulisi olla sitä kiinteistöä tai jokaista sen eri rakennusta kohtaan oma huoltokirja johon kirjataan mitä milloin on tehty ja millä menetelmin/materiaalein ja mitä maalia millä värisävyllä on käytetty... No, sain ystävän ansiosta yhden kappaleen Omakotiliiton tilaisuudessa jakamia huoltokirjasia käteeni, ja voin sanoa että siinä on luetteloitu lähemmäs kaikki mahdollinen mitä voi vain olla katsottavana ja huollettavana asunnossa... Osalta kirjanen menee hieman pikkutarkaksikin, mutta esim. vuositehtävien osuus on siinä kirjassa sitä kaikkein tärkeintä antia. Mutta jotkut asiat ovat kyllä kirjasen pohjalta syytä tarkistaa ja kirjata ylös, mikä mahdollistaa ennakointia... Itse totesin, että 5-8 vuotta sitten porakaivon vanha pumppu hajosi ja kaivoon laitettiin uusi pumppu ja painekytkin... No, viime syksyllä se painekytkin hajosi, laskettiin ettei se montaa vuotta kestänyt... No, jatkossa voi kirjasen avulla ennakoida, että kauanko vanha painekytkin ennen kesti, ja mitä voi odottaa uudelta, vastaavanlaiselta mitä vanhakin painekytkin oli... Tietää varautua siihen miten laite hajoaa seuraavan kerran. Huoltokirjan sijaaan puhuisin Kiinteistö-Mapista, sillä siihen olisi hyvä koota kaikki saantokirjat (kauppakirjat), kuitit, sitten tämä huoltokirja ja omia muistiinpanoja, mitkä asiat ovat rempallaan mitkä tulisi ottaa huomioon kun korjauksia tehdään.
Kritisoitavaakin huoltokirjasta on sanottava, käsittääkseni vain jäsenet voisi saada omakotiliiton huoltokirjan (itse en ole jäsen), lisäksi jäsenille on kehitetty Sähköinen huoltokirja... Mikä kuullostaa vielä paremmalta. Ainoa miinus on se, että sähköistä huoltokirjaa ei voi siirtää asunnon ostajalle ellei hän liity omakotiliiton jäseneksi. Tämä on iso miinus, mutta kiinteistön myynnin yhteydessä myyjän tulisikin siis silloin tulostaa huoltokirja asunnon ostajalle. Vaihtoehtona on ostajalle liittyä jäseneksi, jonka päälle tulee siis jäsenmaksut... No, en kiellä etteikö jäsenenä olemisesta voisi olla hyötyä, ei ainakaan haittaa siitä ole, mutta sitä tietoa saa monesta eri paikasta, etteikö liittymiselle löytyisi vaihtoehtoja. Tiedon oikeellisuus ja tekijöiden suuri kirjo on se miinus joka aiheuttaa eniten päänvaivaa, että voiko näin tehdä aiheuttamatta haittaa omalle kiinteistölle... Jotkut ratkaisut voivat aiheuttaa sen, että kiinteistöstä tuleekin yllättäen homepommi.
 
Kun 2012 syksyllä olin Kiinkon tehopreppauksessa LKV-kokeeseen hometalkoot.fi -sivusto tuli siellä esiin... Ja, vain kourallinen reilusta 300 kokeeseen valmistautuneesta olivat tutustuneet tuolloin sivustoon... Itse sanoisin että perehtyminen aihepiiriin alan toimijoille olisi tärkeää, sillä se lisää ensinnäkin ymmärrystä siitä mitä ollaan myymässä, ja toiseksi edistää valistamista. Välitysalan koulutuksiin pitäisikin saada Rakennusmestareita pitämään luennointia niistä ongelmista, joihin kiinteistönvälittäjä voi törmätä arvioidessaan ja myydessään asuntoa, ja kouluttaa jatko-opastamaan välittäjiä tehokkaammin oikeille tahoille jotka selvittävät ongelman laadun. Moni ei välttämättä halua että kiinteistön seiniä porataan ja revitään auki jotta ongelmia selvitetään, joten kyllä teknologiankin tulisi tulla nykyistä paremmaksi homeongelmien kartoittamisessa ja se kokemus ja ammattitaito, jota kuntotutkijoille on kertynyt, pystyttäisiin hyödyntämään laajemmin ja tehokkaammin. Siksi Välittäjän vastuu onkin se, että välittäjä selvittää ne asiat jotka pystyy (ei piileviä virheitä) ja avaa ne kohteen ostajalle, jotta riitatilanteita ei syntyisi ja oikea tieto asunnon kunnosta siirtyy myyjältä ostajalle mahdollisimman perusteellisesti. Väitänkin että välittäjän on eniten tiedettävä ostajaa ja myyjää nähden huolta siitä, että hän huolehtii että kaikki asunnon mahdolliset ongelmat ovat yksilöitävissä. Mutta, tästä huolimatta kaikista parhaimman suojan ostaja saa, kun itse perehtyy Hometalkoot.fi sivustoon ja niihin ongelmakohtiin joita voi olla asunnossa, jota aikoo ostaa, koska hän niitä omia varojaan viime kädessä asuntoon sijoittaa ja ostajan tulisi ehdottomasti olla se, joka tietää mitä hän vaatii saada tietää asunnosta, joilla on pidemmän päälle eniten merkitystä, toisin kuin tapetin ja maalin värillä joita saa vaihdettua mielensä mukaan miten milloinkin... Sama kuten vähän muissakin asioissa, pitää osata kysyä ja vaatia sitä palvelua ja tietoa mitä haluaa ja tarvitsee kaikkein kipeimmin... :) Sillä sitä tietoa ja palvelua parhaiten saa.

Kiitos myös tuosta yli 7000 -lukemasta blogin sivustassa!!! Seuraavaa tuhatta odotellessa ^^
 
-AJ

1 kommentti:

  1. Tuo huoltokirja on kyllä varmasti tärkeä, myös jos on niin, että asuntoa myydään myöhemmin. Meillä sellainen on myöskin. Pitääkin kaivaa esille. Tällä hetkellä olemme suunnitelleet myyntiä, kunhan vain kiinteistövälittäjä löytyy.

    VastaaPoista