maanantai 17. helmikuuta 2014

Ystävänpäivää ja asuntokauppaa... Viikon saldoa...

Myöhäiset ystävänpäivän toivotukset lukijoilleni... Taas oli aika korttien ja ystävien muistamisen! Noh, tulipa tuosta päiviteltyä sosiaalisiin medioihin, joten eiköhän terveiset perille löytäneet ajoissa oikeisiin osoitteisiin! Viikonlopuksi likkakaverin ystävä Tampereelta suuntasi Saloon ja viikonvaihde menikin siinä sitten mukavasti, kaupoissa käyden ja kuulumisia vaihdellen. Mutta, mahtui viikkoon hieman huonojakin uutisia, serkultani murtui kyynärpää liukastumisen yhteydessä, joten hänen tylsistymistä tuli ehkäistyä viemällä tietokoneen laturiin virtajohto lainaan.. No, tulipa myös Tiimarissa käytyä... Loppuunmyynnistä ostin mm. reilut 20 kansiota/mappia, joista sai 90% alen... Ei huono diili laisinkaan kun tulevat varmasti vielä jossain vaiheessa käyttöön. Mielenkiintoisempi kysymys on se että minne kaikki ne kansiot saa sitten mahtumaan....
 
Viikolla asunto-asioista eniten kohistiin Kuluttaja-liiton julkaisua sen päästyä Kauppalehden ja Talous-Sanomien otsikoihin... Oikeastaan oli hyvä, että asia on noussut pinnalle, sillä aihe on ollut hiljaisessa tiedossa jo pitkään ja H:gin kursseilla ollessani aihetta kahvipöytä-keskustelu tasoisesti tuolloinkin sivuttiin satunnaisesti. Pankkien rooli kiinteistömarkkinoilla on ehdottomasti keskeinen, kuten lainan myöntämisessä ja asiakirjojen säilyttäjänä... Käytännössä yli 95% asuntokaupoista varmasti kulkee jossain asteissa pankin käsien kautta läpi. Toiseksi, mikäli pankit menettelevät näin, niin väistämättä, ennemmin tai myöhemmin pankin välittäjillä on niin paljon kohteita etteivät he millään pysty keskittymään välitystehtävän suorittamiseen parhaimmalla mahdollisimmalla tavalla. Yksinkertaisesti kohteita alkaa olla liikaa, ja pankin on joko palkattava lisää välittäjiä palvelukseensa tai pyrittävä myymään kohteita entistä nopeammin... -Jolloin asunnosta saatava hinta ei välttämättä ole sitä mitä sen myyjä toivoisi saavuttavansa. Asuntojen ostoon pankki ei mitenkään pääse välittäjän ja ostajan diiliin väliin, mutta myynti-tilanteissa velallisen asema ja suhde pankkiin nähden on merkittävä... Ja tästähän viikolla uutisoinnissa oli kyse. Toiseksi, jos kohde on kiinnostava ja pankin mielestä parempi mitä keskimääräisesti muut asunnot asunto-markkinoilla ovat, on kiusaus kyseiseen toimintamalliin normaalia suurempi... Uskotaan että menekkiä kohteelle on paremmin ja että pankki saa nopeammin omansa takaisin, ja kaupan päälle hyvän uuden asiakkaan jota voi luotottaa hyvällä diilillä.... Kiitokset toki annettava Kuluttajaliitolle, tarkasta seurannasta. Suosittelen lukemaan kyseisen julkaisun Kuluttajaliiton sivuilta.
Sitten toki oma lukunsa ovat nämä ulosotto-tilanteet. Tällöin pankki on muutenkin hyvin vahvasti kuvoissa mukana, joten tuolloin on kyllä kaikista järkevintä että koko menettely suoritettaisiin yksien ovien takana. Toisaalta, ulosottoon joutuneelta olisi järkevää toimintaa pyytää toiselta välittäjältä kuin pankin välittäjältä, hinta-arvio asunnon käyvästä arvosta... Harmiksi sen saaminen voi olla erittäin työlästä ja kuka välittäjä sen arvioinnin haluaa tehdä, ellei saa toimituksestaan rahallista korvausta... Siitä huolimatta näin olisi järkevää tehdä, että ulosottoon päätyneen henkilön asunnosta kyettäisiin kauppaamisessa saamaan mahdollisimman paras hinta, että velat saadaan realisoitua mahdollisimman tehokkaasti pois... Kyseiset toimeksiannot voivat valitettavasti välillä olla suht koht hankalia suoritettavia.
Kumminkin, ei pankin välittäjät sen huonompia ole mitä muutkaan, mutta, se työmäärä mitä heille tuppaa pukkaamaan saa huolta aikaan... Positiivista asiakkaille, jotka keskittää asioimisensa ja kaikki pankki-vakuutus ja asunto-asiansa yhden oven taakse on esim. OP -ryhmällä bonukset... Pelkästään asuntokaupasta voi bonuksia kertyä jo sen verran, että sillä pystyy kattamaan leijonan osan välitystoimeksiannon kustannuksista. Ulkopuolisen kanssa välityspalkkioon tai muihin kuluihin ei bonuksista ole laisinkaan hyötyä... Toisaalta jos asunto menee kaupanksi korkeammalla hinnalla voi taas kattaa välityspalkkokuluja... Joten, miten näitä kukin haluaa vertailla, parhaimman välittäjän löytää kilpailuttamalla ja pyytämällä hinta-arvioita vähän useammalta taholta. Lisäksi kun seuraa oman alueen markkinoita esim. Rekisteröitymällä Etuoveen tai tilaamalla asuntomarkkina-katsauksen omalta alueelta sähköpostiin, voi seurata oman seudun tilannetta ja pyrkiä olemaan itse ennalta mahdollisimman hintatietoinen ennen kuin luovuttaa asuntonsa välittäjälle välitettäväksi.
 
Itse tilasin viikolla myös omat vastaukseni Keskuskauppakamarista... Sainkin ne, ja niihin hieman olen luonut silmäystä... Luettavaa niissä vielä kyllä on, mutta osasi niistä hieman ennakoidakkin miten pisteitä on kertynyt... 6-tehtävästä olisin varmasti vielä enemmän bongannut pisteitä, kun sattumalta aikas helpon virheen sieltä bongasin... Mutta, kun kerran LKV meni läpi niin ei voi olla kuin tyytyväinen...
 
-AJ

1 kommentti:

  1. Koteja päätyy entistä enemmän pakkomyyntiin, seuraavat uutis-likit ovat ihan ok luettavaa blogi-postaukseni lisäksi:
    http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288642715579.html
    Ja:
    http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2014/02/19/yha-useampi-koti-paatyy-pakkomyyntiin/20142471/310

    VastaaPoista