maanantai 31. maaliskuuta 2014

"Voittekste vippaa euron"... "Voittekste hakee meil tupakkaa kun ei meil oo muutakaan...?" Vastaus: Ei

Niin.
Otsikko kertookin blogi-postauksen aiheesta osuvasti... Ja heti alkuun todettakoon, että ensimmäinen kysymyksistä tuli leikkipuiston pikkupojalta Salon kaupungin Pahkavuoren lähistöllä... Ja jälkimmäinen kysymys Salon torin jokirannassa 13-14- vuotiaiden huorahtavasti pukeutuneiden tyttöjen suusta.
 
Kysytäänkin: Mihin tämä nuoriso on menossa?
Metsään, pahasti päin mäntyä. Toki korvessa olisi sinällään hyvätkin puolensa, ei palvelut ole lähellä, netti & Facebook & Skype ei välttämättä kaikista parhaiten pelaa ja kaikki ei ole siellä niin itsestäänselvää kuin kaupungissa, ja samalla oppisi ettei kaikkea saa ilmaiseksi... Tai ainakin sen, ettei ventovierailta ihmisiltä pidä kerjuulle mennä ja kysellä... Ja vielä enemmän on ihmeteltävä sitä, miksei osa salolaisen nuorison vanhemmista välitä miten pienokaisensa aikaansa viettää ja käyttäytyy, saati etenkin miten pukeutuu... Lopputulos on nähtävillä:
Tyhjiä pulloja tölkkejä roskia tumppeja heitellään pitkin poikin ympäri kyliä ja tienreunoja joista toki saa keräämällä kelpo tilin toki tehtyä, siitä kiitän ja eritoten siitä että se motivoi minua lähtemään lenkille, mutta totean samaan hengenvetoon että koiranomistajat sekä lemmikit ja metsän eläimet eivät nauti niistä lasinsirpaleista joita tassuihinsa saattavat rikkoutuneesta pullosta saada, saati epäsiististä ympäristöstä... Lisäksi, ei yhtään ihmetytä jos 13-14 vuotias tyttö, joka meikkaa ja pukeutuu "aikuismaisesti" mutta lopputulos on yhtäkuin sitä, että likka näyttää siltä kuin olisi myymässä itseään, joutuisikin hankaluuksiin pyytäessään ventovieraiden ihmisten hakemaan tupakkaa kaupasta... Joku auttaja voikin haluta vastapalveluksen, tai johdattaa johonkin vakavampaan... Mikseivät vanhemmat siis puutu näihin epäkohtiin?
Kunnioitettavaa on toki se että on pokkaa mennä kysymään, mutta pitää myös ymmärtää että jossain se raja menee... Tupakkaa, viinaksia ym. täysi-ikäisille tarkoitettuja saa ostaa kun ikämäärät täyttyy ja jollei äitikulta ole sallinut antaa tarpeeksi viikkorahaa jäätelö-ostoksia varten niin neuvottelu tulee tehdä omien tuttujen ja lähipiirin kanssa eikä ryhtyä ventovieraiden ihmisten kerjuulle... Toki on olemassa nimeltä mainitsematta olevia ihmisryhmiä jotka kylläkin toimivat täysin päinvastoin minkä osalta kyseisen pojun käytös ei yllättäisi laisinkaan, vaan päinvastoin...
 
Toinen ihmettelyn aihe on väki, joka suostuu vippaamaan päiväkotiin kuuluvalle ala-astelaiselle sen euron tai hakemaan näille teineille tupakkaa... On poju sitten omalla asiallaan tai kaverien yllyttämänä tähän lähtenyt tai ei... Seurue johon kuuluin ei vipannut tai hakenut kaupasta sätkän sätkää, mutta kieltäytymisemme jälkeen tivailtiin miksei me haeta... "Meil on rahaa, kyl me maksetaan ne", No, rahaa oli euron parin verran...  Mutta, miksi minä tupakoimaton lähtisin tupakkaa ostamaan...? Vaivanpalkkaa vastaankaan en olisi voinut mennä, sillä jo välitysliikelain nojallakin minun on pidettävä yllä omaa luotettavuutta ja hyvää mainetta, sillä 3 vuoden sisällä saatu sakkorangaistus rikoksesta joka osoittaisi sopimattomuutta vastaavan hoitajan tehtäviin, eikä sellainen sakkorangaistus olisi suotavaa... Etenkin jos omaa liikettä jossain saumaa harkitsee. Alaikäiselle päihteiden välittäminen voisi olla sopimattomuutta osoittava rike.
Sitten likat alkoi huudellakkin jo toisten nuorten perään, eli ehkä he joiltain toisilta ihmisiltä sitten saivat sen avun jotta saivat sätkäaskin ärrältä hommattua... Kuinka helppoa onkaan siis huudella ja kysellä ventovierailta jos vaikka joku lähtisi hakemaan...? Tai vaikka vippaiskin, sen euron? Pääasia että riittää siihen pokkaa. Eniten ihmetyttää se että aina löytyy joku joka suostuu vippailemaan tai hakemaan tupakkaa. Näemmän ei valvonta vaan pure, vaikka kuinka säädöksiä tiukennettaisiin.
 
En kyllä voi ihmetellä lainkaan miten tähän on päädytty sillä maailma on mennyt pitkään tähän suuntaan... Mm. Kittilässä, missä tuo Levikin sijaitsee oli parisen vuotta sitten tapaus jossa yläkoulun oppilaiden tupakoimiseen piti puuttua jo siten, että poliisi kutsuttiin kouluun sakottamaan oppilaita jotka polttivat, sillä likemmäs koko koulun oppilaat olivat aloittaneet tupakoimisen... Ja se sakotus taisi muistaakseni koskea niitä, jotka eivät välittäneet siitä ettei koulun porttien sisäpuolella saa polttaa... No, lisäksi touhu Suomessa on onneksi kohtuullisen kallista, etenkin teineille jotka tupakkaa pyytävät ostelemaan, esim. L&M aski irtoaa Suomessa vitosella, Viron puolella 2,85€/aski... Toisin sanoen päihderalli jorpakon tuolle puollen ei näillä näkymin rauhoitu jatkossakaan, pidetään siis hinnat mielellään täällä jatkossakin korkealla.
 
Omenapuut tuli leikeltyä myös... Näin kevään kunniaksi pihahommia on jatkeltu ja kasvihuonetta varten saatu taimet itämään, satoa tavoite syksyksi saada ja omat pihakukat tälle kesälle kasvattaa, joten innolla nyt kesän tuloa tässä odotellaan! Itse kasvattaminen toki vie enemmän aikaa ja on työlästä, mutta halvempaa ja palkitsevampaa kun voi sanoa, että nämä on itse kasvatettu... No, satoa joskus syksyllä sitten, vielä pitäisi itikka-torjunnat miettiä ja selvitellä nii hieman saa tuholaisia torjuttua... Tosin painotus näissä on kyllä omenapuissa, jotta niistä saisi mahdollisimman hyvän sadon, ei viitsi kärrätä kaikkia omenoita kompostiin loppukesästä. Ja, kesä se jo tulossakin sillä kellot siirreltiin kesäaikaan ja Salonjoesta jäät ovat lähteneet, sekä Vuohensaaren ympäristössäkin olivat jo hyvin vähissä... Varmasti lämpimien päivien myötä loputkin jäät sulavat viikon parin sisällä täältä eteläisemmästä Suomesta pois.
 
-AJ

2 kommenttia:

  1. Pidetään Suomi siistinä sekä huoli metsän asukeista. Raja nuorisollakin on oltava.

    VastaaPoista

  2. http://aj-s-blog.blogspot.fi/2014/04/loppuyhteenvetoa.html

    Kiitos mielenkiintoisesta ja laajasta Facebookissa käydystä keskustelusta. Aihe on omalta osaltani tältä osin loppuun käsitelty.

    -AJ

    VastaaPoista