tiistai 27. toukokuuta 2014

Kesä ja ikkunanpesu... Huoltotarvekartoituksen paikka.

Taas on aika vuodesta kun ikkunoita on pesty ja pestään kiireellä kiiltäviksi. Liika kiirehtiminen ei kuitenkaan ole järkevää jos kyseessä on vanhemman puoleiset ikkunat, sellaiset joista siis sisälasit saadaan avattua että ruutuja riittää pestäväksi enemmän kuin kahdet. Vanhempien ikkunoiden vanhanaikaisuudesta ei voi sanoa mitään, ikkuna kuin ikkuna vanhenee mutta sen toimivuus ja energiatehokkuus ratkaisee, onko ikkuna hyvä. Lasi yksinään läpäisee jo hieman kylmyyttä, etenkin halkeamat tulisi huomioida ja pistää merkille. Isompi ongelma mielestäni on se, että ikkunat on puutteellisesti lämpöeristetty, eli tiivistykseen ja tiivisteiden kuntoon tulee kiinnittää ikkunanpesun yhteydessä merkittävästi huomiota. Tältä osin toimenpide koskee aivan jokaisia avattavia ja pestäviä ikkunoita. Ikkunanpesujen yhteydessä myös ulko-oven tiivisteiden kunnon huomioon ottaminen ja tarkistaminen olisi järkevää. Mutta, sitten kun puhutaan vanhemmista omakotitaloista ja rakennuksista, mökeistä, tulee olla hieman tarkempi ikkunoiden suhteen. Vanhojen ikkunoiden maalipinta ja maalaus olisi syytä huoltaa aika ajoin ja silikonitiivisteet tulisi tarkistaa, että tarviiko ne uusimista. Osassa ikkunoissa, myös uloimmissa, on puupokat, joiden kunto heikkenee jos vesi pääsee läpäisemään maalipinnan.Yksi tapa ehkäistä veden pääsyä ikkunapokien väliin on asentaa ulko-ikkunan alareunan karmiin metallinen/peltinen lista, jolla ohjataan ylimääräinen sadevesi lasin pinnalta ikkunasta poispäin. Tässä tulee huomioida kallistuskulma ja ikkunan lasin ja pellin rajapinta tulee huolella tiivistää silikonimassalla, jonka tulisi kestää kovaa kuumuutta (-30 - +50 astetta vähintään) että myös kylmyyttä.Samalla silikonilla olisi myös hyvä tiivistää kaikkien ulkolasien karmien ja lasien reunat. Vanhemmissa taloissa ja mökeissä tulisi myös huomioida ikkunan ulkopuolisen ikkunalaudan kunto, mikäli tässä on puinen lauta jossa kallistukset eivät ole kunnossa, tulisi sen tilalle asentaa talosta pois päin kallistettu ikkunapelti. Tuon pellin tulisi lähteä ikkunan ulkokarmin alapuolelta, jolloin ikkunalasista tippuva vesi tulisi pellin päälle ja valuisi pois talosta. Pellin tulisi olla myös riittävän pitkä, jotta vesi ei pääsisi valumaan enää pellin ja seinän väliin. Asennuksen yhteydessä tarvittava tiivistys tulisi tehdä jälleen silikonilla. Vastaavan tyyppinen pelti tulisi olla asennettu ulkoverhoilun / Ulkolaudoituksen alareunan alle, siten että verhoilun pintaa pitkin valuva sadevesi ohjautuisi kivijalan ulkopuolelle talosta. Mikäli siis julkisivu-remontti on tiedossa, tulisi tämä huomioida. Tämän kykenee tekemään pienellä vaivannäöllä myös jälkikäteen, ja vanhemmissa taloissa/ mökeillä tuohon projektiin kävisi pelti kuin pelti joka on muokattavissa soveltuvaksi kyseiseen tarkoitukseen.
 
Miksi sitten edellämainitut seikat olisi hyvä tarkistaa ikkunanpesun yhteydessä...? Siksi, koska se on parhain hetki suorittaa tarkistus, kun ikkunoita muutenkin tulee avattua ja kyseiset tarkistukset on siinä samassa helppo suorittaa pienimmällä vaivannäöllä. Kannattaa tarkistaa myös ikkunan karmien väliset raot ja kolot, joista kylmä veto voi talvella käydä ja jonka tiivistämällä voisi ehkäistä tai poistaa... Tämä näkyy säästönä lämmityskuluissa, etenkin suorasähkö-lämmitteisissä taloissa. Lisäksi pienikin veto voi aiheuttaa sen että lämmityspatteri paahtaa talvella ympäri vuorokauden päälle, ne kun on useimmiten asennettu juuri sen ikkunan alle. Vesieristävyyden osalta ikkunoiden tarkistus siinä samalla tulee jo kuin luonnostaan, jos ikkunan karmit imevät suorastaan pesuvettä puoleensa, tarkoittaa se sitä että ne kerryttävät kosteutta puoleensa ja uhkaavat aiheuttaa rakennukseen home- ja kosteusvaurioita. Ikkunanvaihdon yhteydessä voi löytyä korjaustarvetta mikä voi käydä kalliiksi. Ikkunanvaihto ei välttämättä ole aina se tarpeellinen toimenpide jos on viiteliäisyyttä ja tahtoa korjata vanhat ikkunat tiiviimmiksi. Todettava että ikkunanpesua on aina pidetty naisten tehtävänä, mielestäni tämä mielikuva on ehdottoman väärä, tehtävän pitää suorittaa mies tai nainen jolla on silmää katsoa, millaista huoltotarvetta voisi ikkunoilla olla. Tässä olisi myös siivoojille hyvä sauma tehdä huomioita ja listausta ikkunoista, joilla olisi huoltotarvetta. -Näin pidetään rakennukset kunnossa.
 
Tutustuin tässä viikolla paremmin Tässä.fi -sivustoportaaliin joka on saatavissa niin puhelimiin kuin Tablettiin, ja onpa samansisältöisenä se nettisivustonakin. Sivuston toimintaperiaate on se, että sinne tehdään tunnukset ja mobiililaite paikantaa sinun sijaintisi (jos olet sen sallinut). Sisältö määräytyy hieman sijaintisi mukaan, eli sovellus näyttää mitä kaikkia palveluita ja tarjouksia on sinua lähellä... Sivustoa ja sen näyttämiä ilmoituksia voi räätälöidä oman mielensä mukaiseksi, mikä on itselle tärkeämpi ja kiinnostavampi, hyödyllinen kohde. Esim. kelikamerat, tiesää ja oman sijainnin paikallissää, bussiaikataulut, kauppojen tarjoukset. Lisäksi palveuun on räätälöitävissä eri medioita kuten iltalehti, Helsingin sanomat, Yle jne. joita voi räätälöidä mielensä mukaisesti, tutustumalla tarjontaan vaihtoehtoja riittää mistä valita. Palvelu näyttää huoltamoiden, kauppojen, ravintoloiden ja yökerhojen, nähtävyyksien ja tapahtumien, palveluiden aukioloaikoja, missä lähin postin laatikko sijaitsee, missä lähin Otto-automaatti sijaitsee ja kertoo museot, kulttuuripalvelut, viranomaispalvelut, kaupungin ja te-toimistojen palveluita, avoimia työpaikkoja ja mahdollisuus myös näyttää myytäviä asuntoja sekä yrityspalveluita, eli siis laajalla skaalalla vaikka mitä! Suosittelen sovellusta, se on hyvä ja kiitettävän paikallinen palvelu ja kova haastaja Puhelinluettelon Keltaisille sivuille... Osuma.Fi -Sivusto on myös kätevä ja kova haastaja Keltaisille sivuille, mutta, ei yhtä paikallinen kuin Tässä.Fi. Siellä on kumminkin paremmin yksityisiä toimijoita listattuna, toisin mitä Tässä.fi -sivustolla. Tältä osin sivustoa toivoisin kehiettävän paremmaksi, sillä se on nyt jo lähemmäs kokolailla valtakunnallinen, samalla paikallinen sivusto. Sivuston suosio vain ei taida olla niin suurta vielä tällä hetkellä, vaikkakin se on toiminut jo jonkin mittaisen tovin ajan. Lisäksi kaipaisin sivustoon helpon tavan lisätä kohteita navigaattoriin ja ladata sivustolta esim. tarkempia esitteitä PDF-muodossa. Tämä toisi parannusta ja suurempaa mielenkiintoa sivustoa kohtaan. Se on silti kätevä, sillä esim. ajantasaiset kauppojen ja liikkeiden tarjoukset saa sovelluksen kautta sujuvasti. Sovelluksella kyetään siis haastamaan tehokkaasti myös Suorajakelua tai Postin kautta tehtävää mainosjakelua.
 
-AJ


1 kommentti:

  1. Kiitos vinkeistä kirjoituksessasi! Meillä on Helsingissä sisarusten kanssa vanhempien omakotitalon ikkunoiden pesu edessä. Ikkunat ovat jo muutaman vuosikymmenen takaa. Näillä ohjeilla voimme ainakin tarkistaa ikkunat. Tietotaito ei meillä riitä ikkunatiivistykseen.

    VastaaPoista