maanantai 14. marraskuuta 2016

Realiteetteja vaiko vain haaveita?

Viime viikot on Salossa vellonut Microsoftin tilojen hankinta-keskustelu, hankintaa puoltaa eläkkeelle jäävä kaupunginjohtaja sekä Kaupunginhallituksen johtotrio, ilman että sen paremmin taikka syvällisemmin on avattu tulevaa hankintaa valtuustolle hankintaa, josta pitäisi puoltavasti päättää joulukuussa. Investointi olisi hyppy tuntemattomaan, ja riskit on suuret. Salon taloudessa ei ole kehumista nyt eikä tulevien näkymien osalta, kaupunginjohtajisto on ilmoittanut lopettavansa eläköitymisen johdosta ja kunnallisvaalit ovat ovella. SSS:n kyselyssä enin osa kaupunkilaisista olisi Microsoft tilainvestointia vastaan. Näin ollen, tässä valossa investointia ei tulisi vielä tehdä. Se ei ole vielä vuoteen ajankohtaista ratkaista, vaan kuuluu seuraavalle hallitukselle sekä uudelle kaupunginjohtajalle. Ensimmäinen riski on itse kaupungin hallinnon sisäinen, kasvot vaihtuu johdossa. Miten tämän ajopuuvaiheen ajan Salon kaupunki selviää, tuleeko täällä mm. liiallista vallan keskittymistä virkamiehille ja päättäjille, entä tuleeko tässä ohessa vauhtisokeutta sekä budjettiharhaa, ja ovatko virkamiehet ja luottamusmiehet kiinnostuneita ja riittävän osaavia muutosajan tehtävissään... Se jää myöhemmin nähtäväksi, mutta on muutosajalla riski, etenkin näin suuren uuden askeleen kanssa. Itse pelkään, että Salossa ollaan nyt liian optimistisia tilanteemme suhteen, jotta vältytään leikkauksilta, vaan halutaan ratkoa ongelmia haavekuvilla ja investoimalla. Optimistista on näyttöjä mm. Koululeikkauksien osalta, niistä on puhuttu viimeisten vuosien aikana ja lopputulokset on näyttänyt toteen, ettei Salon valtuustossa ja kaupunginhallituksessa tahtoa saati kykyä juurikin kipeisiin leikkauksiin ole... On kivuttomampaa investoida ja pysytellä vähin äänin, odotellen ja kattellen että ongelmat ratkeaisi itse itsestään investoimalla... Toinen iso seikka on avoimuuden puute, vedotaan salassapitoon. Tämä itsessään ei ole mikään epänormaali syy olla kertomatta, ihan pätevä syy, mutta, sisällöt tulisi silti avata yleisluonnollisesti. Tulee tietää kulurakenne ja mahdollinen perusteellisesti tehty vuokra-arvio, ja laskelma jonka perusteella nähdään, montako prosenttia tiloista on vuokrattava jotta koituvat kulut saadaan katettua. Onko se 10-20% vai läheneekö jopa 45%.. Kaikki tämän päälle olisi sitten voittoa. Sekin puoli tulisi ennakolta tietää, mitä aiotaan.
 
Itse kuluja on lämmitys, ilmastointi, kiinteistön huolto (piha, valaistus, talonmiestoimintaan kuuluvat toimet) verot, sähkö, vesi ja viemärikulut, noin nopeaan lueteltuna... Myös tulevat peruskorjauskulut ja rakennuksien kunto, ja kyky modernisoitua ja mukautua eri tarpeisiin, tulee olla avattuna. Niistä kuluista tulee tietää myös se, että miten ja millä ehdoin kulut jakaantuu vuokranantajan ja vuokralaisen välille. Eli mitä panostetaan vuokrasopimuksien sisältöihin: Onko vuokra määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva, sitoutetaanko vuokralaisia vähintään 2-5 vuodeksi pysymään tiloissa vuokralla ja mitä sopimussakkoja tulee asetettavaksi sopimusrikkeistä vuokralaisen ja vuokranantajan välille. Myös vastaavat sopimussakko sopimukset tulisi huomioida myös omistajien välisessä omistajuussuhteessa sekä myyjän ja ostajan eli kaupungin ja sijoittajien sijoitusyhtymän, välillä. Ne tulisi olla tarkastelunalla valtuustolla ennen kuin kaupasta voi päättää. Pitää tietää, että sopimuksessa pyritään eliminoimaan mahdollisten kumppani-tahojen välistävedot, ja jäljempänä riskit jolloin viimekädessä kaupunki tulisi kantamaan vastuun koko Microsoftin kiinteistökampuksesta. Myös muut em. sijoitusyhtymän keskinäiset vastuut ja velvoitteet, ja toimintaedellytykset tulisi olla perusteellisesti etukäteen sovittuina, ja niissä pitää samalla olla sovittuna, taikka vähintäänkin olla tiedossa se, kuinka vapailla käsillä kaupunki hankinnassa mukana ollessaan saisi tilojen vuokrasopimuksia ja osaamiskeskuksen kehittämistä järjestellä. Sidottuna se olisi tarpeettoman vaikeaa ja hankkeesta jäisi kaupungille ns. maksajan rooli. Myös pitäisi tietää, millaisia aiesopimuksia on jo eri yrityksillä tulla Microsoftin tiloihin vuokralle, jos Rantakokolla ja kaupunginhallituksella tällaisia edes ylipäätänsä on. Yksilöintejä ei suuremmin tarvita, vaan yleisluontoinen sisältöesitys miten em. tavalla sopimukset jo kattaisi investoinnista.
 
Miksei Microsoft itse vuokraa tilojaan... ?
Herää kysymys, mitä tarvetta tiloille ylipäätään on.. Kaupunginhallituksen trio SSS haastattelussaan totesi, että tarvitaan yksi keskittymä johon osaamiskeskus sijoitetaan, eikä hajautettu malli toimisi... En näe silti em. perusteella tarpeen että kaupunki olisi hankkimassa tiloja... On osapuolena Microsoft, sijoitusyhtymä ja kaupunki taikka sitten ei ole, aina tarvitaan sopimus. Ja aina voi olla tarjoamassa sopimusta jotta osaamiskeskus saataisiin toteutettua, ei ole mielestäni sellaista syytä, että olisi oltava omistajana mukana jotta kaupunki saa oman jalkansa oven väliin asiassa.. Varmasti apua on kaupungilla tarjottavana ilmankin omistusosuutta, ja mikäli sellaiseen sopimukseen kaupungissa ei kyettäisi, herää kysymys kykeneekö kaupunki hankinnan jälkeenkin vuokraamaan tiloja edelleen.. Vapaata soveltuvaa tilaa Salossa varmasti löytyy jo ennestään. Ja uudelle tilan rakentamiselle on kaavoitettu lisää teollisuusaluetta kaupungin toimesta. Loppupeleissä vuokralaiselle kustannukset ratkaisee, ja vuokran on oltava Microsoftin tiloissa kilpailukykyinen Salon liiketilamarkkinoilla. Siihen epäilen, ettei kyllä investoinnissa kyettäisi. Kulut, ja sijoittajien tuottotavoitteet, yleensä on useamman prosentin luokkaa ajan kuluessa. Ilmaiseksi tiloja ei voi tarjota, ja uskon, että liiketilat Salossa saa neuvoteltua jatkossakin suht kilpailukykyiseen hintaan. Tältä osin toiminta voi ehkä vielä kiristyäkin. On arvoitus myös, saako Salo kaipaamiansa investointeja, StartUppeja ja uusia yrityksiä, kun tänne ei hirmu paljoa investoida nyt muutoinkaan.. Toki yksittäisiä investointeja on, ja ne ovat olleet positiivista kehitystä, mutta onko niitä tuhansia työpaikkoja näköpiirissä, onkin jo toinen juttu. Sitä kaupunginjohtajan tulisi ennen päätöksiä avata.
 
Itse Osaamiskeskus olisi toimiva myös hajautettuna, mutta toki jotkin toimialat vaativat yritysketjujen muodostumista menestymisekseen. Mutta, toki näillekin ketjuille varmasti vapailta vuokramarkkinoilta vuokratiloja ketjuuntumista vartenkin löytyisi, pitäisi vaan toimijoiden löytää toinen toisensa ja saada vakuutettua toiminnan kannattavuudesta... Jos luottoa kannattavuuteen löytyy ja idea synkkaa niin paperilla ja tavoitteilta, niin edellytykset kannattavaan ratkaisuun on olemassa, ja siihen uskoisin Yrityssalon kykenevän tarjoavan apujaan. Mitä se Osaamiskeskus silloin edes tarvitsee isoja Microsoft tiloja? Pienen on vaikea ponnistaa ylös suurilla puitteilla, vaan pieni nousee pienestä rakentamalla suurempaa ja suurempaa... Miten on noussut mm. Turingphones? Onko se saanut tuotteita markkinoille, ja Salossa tehtynä. Ei. Herää vaan kysymys kysymyksen perään, mikä puhallus tässäkin on kyseessä.. Pääasiassa varmaan vain Finnveran rahojen nostelu ja aikanaan ajetaan toiminta nopeaa nopeammin alas taikka hylätään brutaaleimmillaan kylmästi unholaan, ja kohta johtoryhmä istuu Havajilla palmupuiden varjossa!
 
En oikein hyväksy, että ihmisiä ja etenkään valtuutettuja pidetään pimennossa asioiden todellisesta tilasta.. Välittäjän silmin arvoituna uhkia on runsaasti, mahdollisuudet ei ole valtavan suuria. Ne paranee, jos kulurakennetta kyettäisiin laskemaan ja saada kaupungista kilpailukykyinen ja potentiaalinen vaihtoehto. mm. tuleva Linja-autouudistus, paluu ostoliikenteeseen Markkinaehtoisen liikenteen sijaan, on hyvää kehitystä, etenkin oikein toteutettuna. Ne kaikki vaikuttavat ja edistävät Salon asemaa, kun ns. homma tuntuu pelaavan. Paljon on valtuusto nyt vartijana, ja pelkään ettei tässä hyvin loppupeleissä käy. Visio varmasti on, mutta se on yhtä virheellinen ja heikosti suunniteltu kuin mm. Salon liikennejärjestelyt viime vuosien ajalla. Ja näemmä tulevaisuudessakin.
 
Hyvää Marraskuun jatkoa.
-AJ

3 kommenttia:

  1. http://www.sss.fi/2016/11/salon-valtuusto-tutustuu-microsoftin-kampukseen/

    Eilisessä Salon valtuuston kokouksessa selvisi että valtuutetut pääsevät tutustumaan ensi viikolla kiinteistökokonaisuuteen. Myös investoivat muut ostaja-osakkaat olisi paikalla. Mielestäni silti em. asiat tulisi selventää valtuutetuille perusteellisesti ennen päätöksen tekemistä, toivottavasti viikon päästä jotain selviää ja irtoaa myös SSS:ään sekä kaupungin sivuille...

    VastaaPoista
  2. Osaamiskeskukseen tulevien nimiä julki

    http://www.sss.fi/2016/11/salon-osaamiskeskukseen-sijoittavien-nimia-julki-jorma-nieminen-on-mukana/

    http://cencorpautomation.com

    http://www.salo.fi/40518.aspx

    Vähän infoa tullut, mm. Ettei sijoitusyhtymän aikoma perustettava osakeyhtiö edellytä sijoittajia kertasijoituksen jälkeen panostamaan hankkeeseen muita sijoituksia... Vähän tämä kyllä nyt vaikuttaa ns. Valtuutettujen linssiin viilaamiselta. Jollei tule tuottoja vaan vain kuluja, niin epärealistista.. Linjaus se, että kaadetaan loppupeleissä hanke valtion niskaan vähän kuten Talvivaara / nykyinen terrafame...?

    VastaaPoista
  3. 23.11. Kokoomuksen avoin tilaisuus Salon lukiolla, kävin kuuntelemassa. Microsoftin tiloista ja osaamiskeskuksesta ei ollut uutta puhetta aiempiin nähden, mutta kokoomuskentältä nousi Ministeri Orpolle kysymys voisiko EU, miksei valtio voisi jakaa jotain 3- uutista erityistukea tiloihin sijoittuville yrityksille. Ei seiniin vaan firmoissa. Orpo ei törmännyt suoralta kädeltä mutta kehotti kentän tekemään hyvä esitys. Kysymykseen brittien suunnitelmista laskea yritysten yhteisövero 15% Orpo totesi että verokilpailun kiristyneen EU alueella.

    VastaaPoista