keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Sähköinen asiointi kiinteistökaupoissa...

Nykyään kaikki kun pyritään saada sähköiseen muotoon ja yritetään vähentää ympäristöä kuormittavan paperin käyttöä (ja lisätä paperiteollisuuden ahdinkoa) ollaan siirtymässä monin osin sähköisiin asiointitapoihin. Valtaosalla työikäisistä on tänäpäivänä verkkopankkitunnukset ja tietokone-asiointi jo tuttua ja sujuvaa, ja palveluita kehitetään kovaa tahtia helpompaan suuntaan. Nykyään myös kiinteistö- ja asuntokaupoissa voidaan tehdä kaupat sähköisen järjestelmän kautta, ilman kaupanvahvistajaa. Maakaareen on lisätty uusi 9a-luku joka säätää sähköisten asiointijärjestelmien käyttämisestä. Isoin merkittävä helpottava ja kauppaa nopeuttava, varmuutta tuova tekijä on se että järjestelmän kautta pystytään hoitamaan kauppakirjojen lisäksi monia muita sähköisiä asioita joita kaupan seurauksena tulee, mm. maanmittauslaitos saa välittömästi kaupan hyväksymisen jälkeen tiedon kaupasta ja ilman eri hakemusta tulee lainhuudatus käsiteltäväksi, myös verottaja saa tiedon kauppahinnoista joiden perusteella tämä voi suorittaa verotuksen (esim. varainsiirtovero), sekä kunta ja väestörekisteriin tehtävät muutokset saavat tiedon kaupan teon yhteydessä. Erityisen oikeuden kirjaaminen ja käyttöoikeuden kirjaaminen on mahdollista kunhan kauppa on sitovasti tehty ja asian suorittaa asunnon omistaja. Kauppaa ei voi tehdä Maakaaren 2.1§ määräämän vastaisesti ennen kuin kauppa täyttää sen vaatimat vaatimukset ja edellytykset. Järjestelmä ei myöskään ota vastaan kauppoja koskien asuntoa, joista on jo järjestelmässä menossa käsittely aiemmasta kaupasta johtuen, ns. kaksoisluovutukset ovat siis järjestelmän ansiosta pyritty minimoimaan mahdollisimman tehokkaasti.
 
Järjestelmässä voidaan käyttää myös sähköistä panttikirjaa/ panttikirjaa, panttausta jolla panttikirjan saajan asia tulee vireille ilman erillistä hakemusta, kunhan tästä on kirjoitettu kauppakirjaan tai otettu liite sen yhteyteen. Asunnon voi siis kiinnittää sähköisesti velan vakuudeksi samalla tavoin kuin ennenkin, mutta asiakirjat ovat vain sähköisenä. Kiinnityksen hakijan on hyväksyttävä kiinnityshakemus kiinnitysjärjestelmässä, jotta kiinnitys tulee hyväksytysti voimaan. Sähköisen Panttikirjan siirtohakemuksesta on suomi.fi sivuilla hyvä video-pätkä. Suora linkki videoon: http://dreambroker.fi/w/6bfaa043d
Järjestelmää ylläpitää ja kehittää maanmittauslaitos https://www.kiinteistoasiat.fi/ -sivun kautta. Sivulla on kätevä esittely-video jolla opastetaan miten Verkkopankin (OP:n) testi-tunnuksilla pääsee järjestelmän sisälle tutustumaan, minkälainen palvelu on ja mitä lisä-ohjeita palvelusta löytyy. Myös omilla verkkopankki-tunnuksilla pääsee palveluun. Hyvää infoa löytyy myös maanmittauslaitoksen sivuilta. Itse lakiteksti ja Valtioneuvoston asetukset löytyy finlex.fi sivuilta.
 
Järjestelmä vähentää paperisotaa ja sujuvoittaa asiointia. Järjestelmän kautta voi valtuuttaa kiinteistönvälittäjän hoitamaan asioita. Kaupat voi järjestelmän kautta tehdä myös ilman välittäjää, kumminkaan tuolloin EI ole voimassa ostajaa kohtaan kuluttajansuoja-laki, kun välittäjä on kaupan välistä poissa. Järjestelmää ei voida myöskään käyttää kaikissa luovutuksissa, mm. jakamattoman kuolinpesän myynti, yhteisaluemyynnit tai useamman kohteen samanaikainen myynti tai yhteiskiinnitys sekä panttikirjojen kuolettaminen ei onnistu ainakaan vielä, kun järjestelmä on hyvin uusi. Tulevaisuudessa varmasti jokunen edellämainituista onnistuu jatkossakin. Myös Hallinnanjakosopimus ja Maanvuorka-sopimuksien teko on tehtävä edelleen perinteisin tavoin. Järjestelmän käytön yhteydessä olevia maksuja, jotka perinteisesti seuraa normaalistikkin asioinnissa, voi suorittaa järjestelmän käytön yhteydessä. Järjestelmä saa osapuolien tiedot ja säilyttää ne asioinnin käsittelyä varten. Järjelmä voi tarkistaa sen vaatimia tietoja asian onnistuneesti suorittamisen edellytyksenä, myös muista rekistereistä siten, että hyväksytyn tiedon varmistumisen/tarkistamisen jälkeen tiedot poistetaan asiointijärjestelmästä, ilmeisemminkin järjestelmän oma automatiikka huolehtii tästä. Järjestelmän tiedot eivät ole julkisia, ne ovat vain asioinnin osapuolien välisiä tietoja joista välittyy tarvittaessa tarvittavat tiedot viranomais-tahoille. Muuten tietojen luovutus tapahtuu oman suostumuksen antamisella.
 
Vielä pari päivää tässä kertaamista aikaa, itse teen harjoitusluonteisesti vanhoja LKV-kokeita ja kertaan laskentaa että mitä lasketaan mistä lasketaan ja mitä asioita ohessa huomioidaan... Uusi laskin harjoittelussa, joten mielenkiinnolla odotan mitenhän kokeessa mahtaa käydä. Myös sähköistä asiointia olen itsenäisesti parhaan kykyni mukaan tämän blogi-postauksen yhteydessä yrittänyt opiskella, ja energiatodistus-asioista olen viimeisen puolivuotisen sisällä moneen otteeseen avannut infoa, jota myöskin hallittava... Toivotan onnea tulevan lauantain kokeeseen jokaiselle siihen osallistuvalle.
 
-AJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti