tiistai 20. joulukuuta 2016

Salo mukana Osaamiskeskuksessa.

 
Kaupunki päätti lähteä mukaan osaamiskeskukseen. Päivän Salkkarissa luki, että kokouksessa käsiteltiin jääviydet sekä esitys palauttaa hanke uudelleenvalmisteltavaksi. Jarruttelu ja hankkeen kampitusyritykset ei menneet Valtuustossa läpi. Aiheesta esitettiin Jääviysepäilys, ja Kaupunginjohtaja jääväsi itse itsensä. Huomattavaa on, ettei hanketta kannattanut Kansanedustaja Katja Taimela (sdp) eikä Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Elovaara (sdp). Yksi oli poissa ja 13 vastusti, 37 puolsi eli valtaosa Valtuustosta. Kuuntelin osan kokouksesta netin välityksellä kesken leivontaurakkani, ja korviini pisti yhden valtuutetun puheenvuoro siitä, että vasta päätöspäivänä olisi ollut tietoa saatavilla Microsoft kiinteistön kuntokartoituksesta. Voi olla, että asia oli noin, voi olla että ei, sitä pitäisi kysyä kaupungin valtuutetuilta, mutta mikäli tuohon ei ole ollut aikaa riittävästi perehtyä, herää itsellä huoli että onko nyt tullut hankittua sika säkissä?? Sillä ei enää ole merkitystä kaupan mukanaolon kannalta, paitsi siis toki kuluriskien näkökannasta katsottuna.

 
Päätös on tehty, ja hanke etenee. Nyt aika katsoa tilannetta siitä näkökulmasta:
Nyt hanke edellyttää kattavia ja laajasti kantaa ottavia osakassopimuksia hankkeen osapuolten välillä. mm. Sopimusrike-sakkoja tarvitaan varmasti mukaan, että yhtiön perustamissopimuksessa että kiinteistökaupassa. Tämä siksi, että Maakaari säätää Perustettavan yhtiön lukuun tehdyissä kaupoissa jäljempänä hankkeen kariutuessa omistajiksi katsotaan yhtiön puolesta tehneet tahot, mikäli Osaamiskeskus-yhtiö sattuisi kariutumaan. Tätä en silti usko tapahtuvan, mutta tähän on varauduttava nimenomaan osakasriskin vuoksi.
 
Kariutuessaan tai osapuolen irrottautuessa hankkeesta jäljelle jäisi melkoinen soppa, jossa veronmaksajat ovat mukana. Niiden veronmaksajien, jotka ovat Lounaismaan OP:n omistajajäseniä ja jotka omistaa Lounean Osakkeita ja ovat em. tahojen asiakkaita, ja jotka asuvat Salon kaupungin talousalueella, ovat nyt hankkeen kaikista suurimpia omistajia, toki hiukan riippuen Lounean omistusosuudestaan.. Omistuksen edunvalvontaan on siis panostettava merkittävästi, muutoin omistajia viedään kuin pässiä narussa. Siksi osakassopimuksiin, yhtiöjärjestykseen ja vuokrasopimuksiin joissa kaupunki on mukana, on panostettava sisällöllisesti laadukkaasti ja kattavasti. Syynä tähän on jo esiin nostettu pelko vuokramarkkinoiden vääristämisestä. Se on mielestäni näin halvoilla vuokrahinnoilla mitä Salossa tällä hetkellä on, pieni, mutta mikäli kaupunki on vuokralla tiloissa, sen on maksettava markkinavuokraa. Muu ei ole edes vaihtoehto.
 
Eilen kirjoitin mm. vuokrasummista ja neliömääristä. Kirjoitin myös, että vuokrasopimukset tulevat varmaan olemaan painottunut StartUp yrityksiin ja niiden maksuvalmiuksiin. Eli tässä se haastavin puoli: Paljonko tiloihin tulee Valtuuston kokouksessa puhuttuja yhden ihmisen yrityksiä, moniko niistä laajenee, monenko toiminta saa tuulta siipien alle? Valtuustossa epäiltiin käsittääkseni, että jo 6-7000 neliömetrin vuokramäärillä päästäisiin omilleen, silloin vuokrahinta tulee olla 20€/neliö jolloin tuloa on em. neliömäärästä 1,44 Miljoonaa - 1,68 Miljoonaa per vuosi, eli yhtään lisäkuluja ei saa missään tapauksessa tulla. Mielestäni tämä olisi yltiöoptimismia. Vuokralainen maksaisi 35 Neliön vuokratilasta tuolla vuokrahinnalla 700€ per kuukausi. Se on vuokraneliöitä kohtaan liikaa, ja halvempiakin vuokratiloja löytyy. Tämä ei vielä taa sitä, että toiminta on kannattavaa. Mikäli vuokratuloja jää saamatta, tai menee StartUpilla ulosmittaukseen, ei tiloista välttämättä ole tuolloin tuloja, ja maksut viivästyy. Tähän on taas Yrityssalossa ja Osaamiskeskuksessa omissa toiminnoissaan panostettava. Mikäli tulee yllättäviä kuluja ja remontteja, Osaamiskeskuksen kassa tyhjenee oletettua nopeammin.
 
Nyt herää tässä logiikassa kysymys, vedätetäänkö Yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia? Mikä on yrittäjän merkitys jatkossa Yrityssalolle, onko yrittäjän henkilökohtaisella pärjäämisellä toiminnassaan enää mitään väliä? Mielestäni Yrityssalon toimenkuvan selkeyttäminen ja laajentaminen puolueettomalla näkökulmalla on nyt tarpeen. Yrityssalo kaipaa muutoinkin suurta uudistusta: Sen tulisi jatkossa huomioida Salossa oleva muu opintotarjonta ja ohjata ja kehittää opintomahdollisuuksia, jotka tukee yrittäjyyttä yhdessä kansanopiston kanssa, sen tulisi hankkia Pääkaupunkiseudulta yrittäjyyttä tukevaa koulutusta mm. monimuoto-opiskeluna (mitä EU-Rakennemuutostuella vastaavasti mm. Kiinteistönvälitysala Kiinko toi Saloon). Yrittäjyyttä tuetaan ja edesautetaan Yrityssalossa, mutta siellä ei olla otettu huomioon että yrittäjät olisi jo kaikki kouluttautuneet talousasioiden hoitamisen puolella riittävästi. Neuvontaa annetaan, mutta yrittäjän tulisi hallita pyörittämänsä toiminta myös omassa arkipäivässään. Katson, että Yrityssalo näkee tämän ulkoistettavana työnä: Kirjanpitäjä ja tilitoimisto, jotka maksaa rahaa. Eli pienemmänkin yrityksen olisi tehtävä laajempaa voittoa että toiminta kannattaisi. Sanon, että Pienemmälläkin pärjää, jos hallitsee kaikki tarpeelliset toimet toiminnassaan itse. Ja se lisäisi työllisyyttä ja yrittäjyyttä Salossa jos mikä! Tällä nykymallilla Yrityssalo ei tue riittävästi yrittäjyyttä. Toiminta on jäykkää, tietojen saralla puutteellista ja paljolti ulkoistettua kaupallisille omia palveluita myyville toisille yrittäjille. Ulkoistuksen ymmärrän, mutta sen pitää tapahtua mielestäni kaupallisille omia palveluitaan myyville kouluille jotka hoitavat tarvittavan opetuksen hankinnan omilta tahoiltaan... Olin taannoin Yrityssalon Yrittäjä kurssilla, mikä oli hyvä. Siitä ei moitittavaa, mutta se, että Yrityssalo velvoitti kouluttajan opastamaan heidän palveluihin, josta kouluttaja totesi oppilaille sivusta mainittavana, että Turun järjestelmät on paremmat, huvittaa näin jälkikäteen... Jäykkää järjestelmää ja toimintaa kun on vaikea niellä, ja se helppo käyttäjälähtöisyys merkkaa tänä päivänä aika paljon.
 
Jäykästä toiminnasta mielestäni Valtuustossa puhuttiin ihan hyvin koskien tämän päivän yrityskulttuurin murrosta. Yhteisöllisyys korostuu siinä. Se on Sosiaalisen median seurausta ja jatkumoa kehitykselle että ollaan mukana kaikkialla tarvittavissa mukana. Se on jopa välttämättömyys. Mutta ei se sosiaalinen yhteisöllisyyskään seiniä tarvitse, tärkeintä olisi sitä varten korostaa nimenomaan Yrityssalon osuutta, joka voisi toimia siinä yhdistävänä tekijänä joka "naittaa" firmoja yhteistoimintaan mikäli edellytykset täyttyy, ja jälkikäteen katsoisi seinät toiminnan ympärille. Se ei Microsoft seiniä olisi tarvinnut vaan siihen olisi riittänyt tahtotila. Siihen tahtotilaa ei nyt löytynyt vaan päädyttiin kokoaviin seiniin. Tämä kielii minusta juuri suoraan siitä jäykkyydestä ja jäyhästä suomalaisesta perusluonteesta, joka on matka ja kehitysvaihe eteenpäin avoimempaan ja joustavampaan kulttuuriin.. Sillä saralla on kansassa paljon kehityttävää. Myönnän että varmasti itsessänikin. Eli siis JOTAIN POSITIIVISTAKIN: Tältä kantilta ajateltuna se askel on varmasti tervetullut, vaikkei se huomioi realiteetteja. Sitä varmasti tarvitaan, onnistutaan siinä tai sitten ei. Se on juuri tätä 2010-lukua jossa ollaan pahasti jääty muiden jalkoihin, huolimatta siitä että Suomalaiset ovat Internetyhteyksien käytössä maailman kärjessä. Se sosiaalinen, yhteisöllinen puoli kaipaa erityisesti kehitystä. Ja se lähtee nimenomaan henkilöistä.
 
Itse en olisi hankintaa puoltanut näillä yleisölle esitetyin tiedoin, mutta nyt hankkeen seuraaminen ja kommentoiminen on entistä mielenkiintoisempaa. Tulen varmasti siis jatkossakin mietteitäni asiaa kohtaan esittämään.
 
Näillä mietteillä eteenpäin...
-AJ

1 kommentti:

  1. Täydennän vielä kommentilla eilistä Blogipostausta, että ymmärtääkseni yhtiötä ei olla vielä perustettu vaan se siis perustetaan lähiaikoina. Mielestäni myös Yhtiön yhtiöjärjestykseen ja toimintasuunnitelmaan tulisi kirjata maininta, että Osaamiskeskittymän ylläpito ja korjaus- Muutos- ja parantamistyöt ja toimenpiteet hankittaisiin ensisijaisesti Salonseudulla toimivia yrityksiä kilpailuttamalla paikalliseen elinkeinotoimintaan panostamalla. Ei ole oikein, että isot urakat hankitaan suurilta firmoilta pääkaupunkiseudulta taikka Turusta, jos kerran Salossakin on työttömiä ja taantumaa omasta takaa ennalta kerrakseen. Mutoin se olisi aika moraalitonta toimintaa Salon kaupungilta ja Osaamiskeskuksen osakkailta.

    VastaaPoista