Vuosi ei lähtenyt maailman parhaimmalla tavalla käyntiin, mutta päivä kerrallaan kumminkin. Vuodenvaihteen lupaukset heti kärkeen hieman "viivästyy" kun pieni flunssa iski päälle, ajattelin parannella sen ensiksi kuntoon. Pilates käynnit toki aloitin suunnitellun mukaisesti.
Viime päivinä puheet ja huomio on keskittymässä Salossa uuden kaupunginjohtajan valintaan. Myöskin syksyllä päätetyn Osaamiskeskuksen johtaja saanee tulevaisuudessa huomiota. Heillä on yhteinen haaste, miten nostaa Salo suosta ylös. Tarvitaan tekoja ja visioita. Osaamiskeskus ei itsessään ennen kannattavia startup- ja jo toimivia yrityksiä ole kannattava, ja vaikka se olisikin kannattava, se ei välttämättä työllistä eikä välttämättä tuo lisää kaivattuja verotuloja, eikä välttämättä edes käännä muuttotappiota paluumuutoksi. Vaikka nyt on hankittu tilat osaamiskeskukselle ja hanketta viedään eteenpäin, pitää sen päälle rakentaa visio ja suunnitelmia miten muuttotappio käännetään voitoksi ja kuinka työllisyys Salossa kasvaa. Se, että Plaza ja Linjuri ovat ennätystyhjiä on erittäin negatiivinen uutinen Salolle. Ei olla siis tarpeeksi syvällä suossa vielä, että huomattaisiin se merkitys miksi palveluiden pysymiseen tulisi panostaa. Väitän, ettei Salon nykyinen veroprosentti tule riittämään, vaan sitä tullaan korottamaan jopa prosenttiyksikön verran lähivuosina. Sekin olisi väärää kehitystä, mutta pahaa pelkään ettei talous anna siihen joustovaraa juurikaan.
Salon on nyt panostettava ennakoivasti ympäristöönsä, eli Uskelanjoki, Halikonjoki ja Halikonlahti sekä muut Salon merialueet ovat merkittävässä roolissa tässä. Näihin hankkeisiin onneksi voinee saada Leader rahoitusta hyvässä tapauksessa, ettei kaikki lankeaisi veronmaksajien piikkiin. Kansallispuisto Teijolla tulee nostamaan merkitystään Salon kiinnostavuudessa ja Osaamiskeskuksen StartUppien IoT hankkeet, jotka voivat keskittyä mm. Asumisteollisuuteen ja asumiseen, tullee tarvitsemaan markkinointitukea menestymiseensä. Mikäli Osaamiskeskuksen yritykset saa oikeanlaisia tuotteita, ja toimivia sekä edullisia, voisi niiden markkinointia tulevaisuudessa tukea asuntomessut. Tällöin sijainti olisi nimenomaan Viitannummi - Teijo - Särkisalo - Kokkila - Angelniemi alueissa, merellisyyden vuoksi, mutta, kyseinen vesialue ei ole lainkaan siinä kunnossa jotta se houkuttelisi: harmaanruskean sameaa sumeutta olisi kyllä tarjolla! Mutta, tämä voisi hamassa tulevaisuudessa olla yksi Saloa nostava hanke mikäli Osaamiskeskuksen yritysten IoT hankkeet voisi tarvita, mikäli tuotteita saavat aikaiseksi. Asuntomessujen laajentaminen korjausrakentamiseen / Saneeraukseen voisi myös toimia hankkeen yhteydessä hyvinkin suotuisasti. Mutta, tämäkin vaatii rahaa eikä ole siitäkään takeita että hanke toisi asukkaita taikka verotuloja kaupungille. Vaatii toimivat tuotteet, ratkaisut ja loistavan markkinoinnin sekä hyvän vedon Salon asuntomarkkinoille. Siinä paljon urakkaa ja yhteen hiileen puhaltamista, ja etenkin haastetta.
Kolmesta kaupunginjohtaja-kandidaatista itse valitsin oman suosikkini jo kun kaikkien hakijoiden nimet syksyllä julkaistiin. Simolaa puollan, ja nyt julkaistut haastattelut Turun Sanomissa ja Salon Sanomissa vain vahvistavat omaa mielipidettäni että hän olisi juuri fiksuin valinta uudeksi kaupunginjohtajaksi. Mielenkiinnolla odotetaan, miten kaupunginhallitus ja valtuusto asiassa loppujen lopuksi keväällä päättää.
Myös loppuvuonna Salon Citymarketin kauppiaan avautuminen kauppiaan tupakka-lupamaksuihin hieman kummeksuttaa. Hän kritisoi kulujen moninkertaistumista, ja samaan syssyyn totesi ettei aio vähentää kassoilta tupakan myymistä. Mielestäni siinä kohtaa ei ole juuri kritisoitavaa, itse kauppiaana hän on valinnut miten kassoillaan tupakkatuotteita myy. Vähentämällä myyntikassoja Citymarketinkin maksut siis pienenee. Sitä tekee moni muukin liike. Iso että pieni. Ja se on myös yksi hallituksen, käsittääkseni aika lailla yli puoluerajojen oleva tahtotila. Kritisoitavaa ei asiassa mielestäni suuremmin siis ole, kyse on kauppiaan omasta valinnasta ja sen seurauksesta. Jos näistä euroista jää Citymarketin tuotto kiinni niin kannattaako koko kaupan tuolloin toimia Salossa? Epäilen, ettei kiinni niistä euroista se jää. Menestyvällä ja tuottoisalla yrityksellä on varmasti varaa kantaa osansa veropottiin kuuliaisesti, ja tuolloin myös kaupungin tehtävä on yrittää sopulinjalla edistää yrittäjän liiketoiminnan kannattavuutta päätöksenteossaan kuntalaisten mielipidettä ja etua sekä tasa-arvoisuutta että yrittäjien että kuntalaisten keskuudessa huomioiden. Sitä minä peräänkuuluttaisin Salon päätöksentekoon, sitä ei tällä hetkellä tunnu Salossa olevan. Verotus tulisi tätä hyödyntämällä pyrkiä pitämään ennallaan tai saada kääntymään laskuun, = Ostovoima kasvaa. Vain kasvava ostovoima luo pohjaa kasvavalle ja kannattavalle yritystoiminnalle sekä korjaa Salon rakennemuutoksen aiheuttamat vauriot.
Hyvää Talven jatkoa, nyt kun kerran se lumi on tullut!
-AJ
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti