tiistai 7. maaliskuuta 2017

Osaamiskeskus, Furetan, Jätteenpolttolaitos ja Turing mietteitä.

SSS uutisoi 5.3 lehdessä että Cencopr Automation Oy vuokraa osaamiskeskukselta 5700 neliömetriä, vanhat tilat ovat heille liian pienet. Uutisoinnissa väläyteltiin taustalta myös yhteyttä, että Aurora Ventures Oy:n ja Cencorp Automation Oy:n taustalla on samat sijoittajat. Cencorp Automationin oli tarkoitus investoida uusiin tiloihin Metsäjaanuun, mutta osaamiskeskuksen myötä hanke jätettiini toteuttamatta. Näin ollen myös Osaamiskeskushanke saa mielestäni paremmat menestymismahdollisuudet. Nyt jos omia aiempia laskelmia tarkastelee, ja huomioi että Yrityssalo muuttaa myöhemmin myös Osaamiskeskuksen tiloihin, olisi enää n. 7-9000 neliömetriä vuorkattava että hanke on turvallisesti kannattavalla pohjalla. Toivon myös, että Cencorp Automation vetää perässään muita toimijoita tiloihin, jotka toimivat tiloissa.
 
7.3 SSS uutisoi että Turing Phone ei vielä aloittaisi puhelintuotantoa Salossa, vaan vasta oikeuskäsittelyn jälkeen tuotantotilojen takavarikon selvittyä. En nyt itse odottelisi mitään tuotantoa suuremmin, se yllättäisi ainakin minut, epäilen vahvasti että Turingin toiminnan tarkoitusperät on pääasiassa tuote- ja patenttikehityksessä eikä puhelintuotannossa. Tämä kuvitelmani perustuu siihen, että Nokia aikanaan lanseerasi paljon eri patentteja, jotka tuottavat Nokialle edelleenkin tuottoa. Irtisanomisten myötä hyvää Salolaista työvoimaa on vapautunut, ja Turing näkee tässä sen sauman mistä voi tuottoa tehdä: Patenteilla. Jos osa kaavailluista innovatiivisista ideoista saisi toimiviksi, voisi patentit tuottaa Turingille merkittävästi. Omituisinta tuntuu olevan ettei Turing olisi hakenut Tekes rahoitusta. Tämä jälkikäteen pohdittuna vaan vahvistaa omaa mielikuvaani, ettei puhelintuotanto oli edes ensisijainen tarkoitus vaan ehkä pikemminkin rahoituksen hankkimisväline, ja itse tuotanto olisi sivuseikka, jolla pikemminkin kokeillaan lanseerauksia. Itsestäni tämä kuullostaa kuluttajien huijaamiselta, mutta miten säädökset menee sitten Kiinassa / Turingin markkina-alueella, asia onkin eri juttu ehkä siellä. Kovin korkeaa arvosanaa en Turingille silti antaisi toimintatavasta, mikäli menettely on tämä, mutta pääasia on se että jokunen Salolainen työllistyy ja Turing maksaa heidän palkkansa ja lakisääteiset velvoitteet ajallaan, siitä voittaa työntekijät.
 
SSS uutisoi myös että Furetan aikoo toteuttaa Saloon biojalostamon jonka sivutuotteena syntyvää biohiiltä luovutettaisiin Vapon lämpövoimalalle vanhassa Sokeritehtaan kiinteistössä. Furentan taas saisi tarvitsemansa lämmön, höyryn ja sähkön Vapon voimalasta. Tältä osin Vapon voimalan toiminta voisi olla turvattu tulevaisuudessakin vaikka Korvenmäkeen nousisikin jätteenpolttolaitos. Jollei Furetanin kaltaista toimintoa Saloon tule, jouduttaisiin Vapon voimala varmasti sulkemaan jätteenpolttolaitoksen valmistumisen jälkeen, mutta, haasteeksi muodostuu miten kaukolämpöverkon toiminta toteutuu jatkossa... Mikäli molemmat hankkeet toteutuu, muodostuu tilanteeksi se, että Salossa loppukäyttäjä tulee saamaan suht edullista kaukolämpöä pitkälle tulevaisuuteen, jos hanke toteutetaan fiksusti. Alle tuotanto- ja siirtokulujen hintojen ei silti pidä missään vaiheessa mennä. Mallia pitää hakea mm. Sähkönsiirron kaltaisesta menettelytavasta: On useampi toimittaja, yksi yhteinen kaukolämpöverkko, ja käytettävä lopputuote (lämpö) on yhteinen. Samat pätevät Sähköntuotantoon. Tämä on ensisijaisen tärkeä luonnostella ja ratkoa tulevassa valtuustossa ja kaupunginhallituksessa, ettei Furetanin hanke taikka jätteenpolttolaitoksen tulo tämän seikan vuoksi kumpikaan kaatuisi. Loppukäyttäjä ja Salon kiinteistöjen ja rakennusten käyttäjät olisi suurimpia hyötyjiä: Edullista kaukolämpöä olisi runsaasti saatavilla, ja se voisi olla tulevaisuudessakin vetovoimatekijä Saloon sijoittumiselle ja rakentamiselle. Mikäli molemmat, että Vapon voimalan jatko & Furetan sekä jätteenpolttolaitos toteutuvat, tulee nämä huomioida myös kaavoituksessa. Kaukolämpöverkkoa kannattaa tällöin tarpeen mukaan kyetä laajentamaan, mutta kulut tulee pitää samalla kohtuullisina. Myös työllisyystilanne paranee samalla varmasti jonkin verran hankkeen myötä.
 
Mikäli päätöksenteko ja jätteenpolttolaitoksen toteutus-junnaaminen jatkuu pitkälle taikka loppupeleissä kaatuu, vaarana on jopa ettei kumpikaan hanke rantaudu loppujen lopuksi Saloon. Näin totean sen vuoksi kun Jätteenpolttolaitos-asia on käsittelyssä KHO:ssa. Tämä on huoli, joka on syytä ottaa vakavasti. Siinäkin tapauksessa, vaikka Furetanin hanke toteutuisikin, Vapon lämpövoimala tarvitsisi jatkoaikaa vuoden 2022 jälkeenkin. Kaukolämmön tuotanto on turvattava, ero on vain siinä että hinta ei ole ehkä loppukäyttäjälle niin halpa ja edullinen.
 
-AJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti