tiistai 12. syyskuuta 2023

Puhkeilevat kuplat

Otsikko ei ole ehkä tekstiin nähden nyt kaikista osuvin, siihen mitä mielessä liikkuu, mutta osuvin niin moneen, viimeisiin puolen vuoden, vajaan vuoden, aikaisiin tapahtumiin, joita on pyöritellyt edes takaisin, ja joiden taustat juontavat useiden vuosien, vuosikymmenenkin takaa aina tähän päivään saakka. Joten yleisluontoisesti, aihepiirin tietoisen kryptisesti jättäen sen tarkemmin avaamatta, kirjoitan näin ollen seuraavaa: 

Tarkoitettu lyhyt ajanjakso ei ole ollut ensinnäkään helppo, myllerrystäkin siihen on sisältynyt hyvässä että pahassa, eikä ikäviltäkään asioilta olla vältytty. Toiseksi, asiat eivät ole olleet välttämättä aina sitä, miltä se alussa on näyttänyt, noin yleisesti todettuna, saati suurelle, taikka suppealle yleisölle näyttäytyen, saati edes itselle henkilökohtaisesti, eivätkä ne ole olleen niin mustavalkoisia miltä ne saattaisi kuvitella, -väliin mahtuu runsaasti eri harmaan sävyjä, ja värikartan puolella odottaa täysi kirjo paletissa sävyjä vielä lisää silloin kun asia lähtee rönsyilemään alkuperäisten uomien ulkopuolelle. Otanta on käsiteltävä pitkän juoksun annista. Tämä näin hyvin yleisluontoisena toteamuksena. Tilanne on tunnustettava, prosessoitava ja käsiteltävä taiten, -aina siinä kumminkaan täydellisesti onnistumatta. Ylipäätänsä nämä hetket ovat merkittäviä taitekohtia, jossa ratkaistaan niin seuraava siirto kuin tulevaisuuden suunta, oli aikajänne sitten eteenpäin määritelty tai määrittelemätön.

Taitekohtia tulee pohtia rauhassa ja harkiten, kriittiselläkin otteella. Jokainen puhjennut kupla toimii myöskin opettavaisena, silmiä avaavana kokonaisuutena, josta voi jäädä ikäviä asioita hampaan koloon pitkäksikin aikaa. Kolon joko tulee olla riittävän väljä sattuman irtoamiseksi taikka sitten hampaiden on vaihtoehtoisesti tiputtava, jotta päästään eteenpäin puhtaalta pöydältä. Hyvät puolet harvemmin korostuvat, varsinkin haittaa kärsineelle osapuolelle, ja hyviä puolia kokenut osapuoli ei niistä yleensä vastaavan tilanteen myötä halua juuri kovaan ääneen hihkua. Taitekohdat toimivat vedenjakajana monella eri tapaa, jäljelle jää voittajia tai häviäjiä, tai ei kumpiakaan vaan vain kärsijöitä, useimmiten viimeksi mainittuja. Taustatyö ja tilanteenkulun tuntemus on tärkeää. Taustalla voi olla tietoista harhaanjohtamista, tai jätetty tahallisesti avaamatta, mitä asialla on tarkoitettu ettei olla oikaistu väärinkäsitystä, jos se on ollut osapuolen edun mukaista. Seurauksena on mielipahaa, kärsimystä, uhrauksia, menetystä, tai kaikkea sitä sekä siitä väliltä. Kyseessä voi olla myös osapuolen oman edun tavoittelua tai aseman pönkittämistä, vilpillisinkin keinoin, avaamatta sen tarkemmin mitä tällä nyt tässä yhteydessä tarkoitan. Koituvia seurauksia voi vain arvailla, -niitä varmasti on varsinkin jos kupla puhkeaa, ja seuraukset voivat olla odottamattoman mittavatkin. Syytkin taustalla tähän, voivat olla yhtä moninaisia. 

Kuplan puhjettua on kohdattava väistämätön tilinteon hetki. Ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan, tavataan sanoa. On otettava ote asiasta, ja tunnustettava tilanne, ja mielellään faktat pöytään, mutta välillä taas riittää vähempikin. Pelkkä epäasiallinen, toisia kunnioittamaton menettely, voi riittää hyvin perusteeksi joka katkaisee kamelin selän, ja näin lienee jo käynyt. Pelikortit tulee katsoa ja analysoida huolella, monesta eri näkökulmasta, itse kunkin, minkä jälkeen on johtopäätösten aika. Näin on toimittu, ja toimitaan jatkossakin, eikä löysässä hirressä roikkuminen ole kenenkään tai minkään edun mukaista, sillä universumissa on edettävä määrätietoisesti sitä kunnioittaen. Tämän jälkeen on otettava uusi suunta, vaikkakin askel olisi kohti tuntematonta, jopa mustaan aukkoon, heittäytymistä. Harha-askeliltakin tuskin välttämättä vältytään, vaikka niitä pyritään välttämään kaikin keinoin, -Tulevaisuutta ei pysty ennustamaan niin tarkasti, mitä jälkiviisaus saattaa sittemmin meille tulevaisuudessa vastaavasti opettaa. Tilanneympäristö on tässä ja nyt, ja siltä arvopohjalta joka näyttää varteenotettavimmalta, -viisaus kun ei lopulta asu meissä. Se on valaistumisen alku.

Valoon päin!

-AJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti