perjantai 6. maaliskuuta 2015

A-Talk hiillosti Asuntovelallisen Kimpussa -illassa

Oli hieman yllättävää, että A-talk illassa tuntui paistavan läpi hieman puutteelliset tiedot mm. asumistukiasioista, lisäksi osa näkökannoista tuntuivat epärealistisilta eikä minusta ainakaan iskostu suomalaisiin asuntomarkkinoihin... Hannele Pokan työryhmä haluaa selkeästi vierittää muutospaineiden syyn nyt käynnissä olevan asuntomarkkinoiden murroksen niskoille. Taantuvien paikkakuntien hintojen lasku tapahtuu ihan jostain muusta syystä kuin siitä, että korkovähennysoikeus poistettaisiin. Korkovähennysoikeus on ehkä aikoinaan nostanut asuntojen hintoja, mutta, tuskinpa se hintoja laskevasti vaikuttaisi kuin korkeintaan teoriassa. Nykyinen malli sensijaan luo sekavuutta asunnon ostajissa, että paljonko sitä korkoa pitää sitten maksaa kun korosta vain tietty prosentti on oikeutettu enää vähennettäväksi... Ymmärrettävästi uudistuspaineita tässä olisi.
 
Aiemmin blogissani kirjoittelinkin, että korkovähennysoikeuden voisi uudistaa, koska onhan sekin ymmärrettävää että valtio kerää verotuloja. -Nyt kun pankit tarjoaa lainanlyhennysvapaita, voitaisiin harkita, onko lyhennysvapailla hyväksyttävää myöskin vähentää korkoja... Tosin, vaikka pankkien kampanjalla nyt onkin tarkoitus saada kotimaan taloutta kuntoon, valveutuneimmat asuntovelalliset säästävät lyhennysvapaaltakin varoja pahan päivän varalle. Tällöin hyötyä ei lyhennysvapaista välttämättä koidu runsaasti. Kumminkin, korkeiden korkojen aikana korkovähennysoikeus on merkittävä ja tärkeä apu perheiden arkeen, mikä tukee asuntovelalliseten taloutta. Lisäksi on huomioitava, että esim. Kerrostaloasunnoissa vuokratonttien tontinvuokrat saattavat kallistua, kun maanvuokraaja uudistaa aikanaan vuokrasopimuksen. Tuolta saattaa koitua yllättävän kokoisia korotuksia vastikkeisiin jotka syö entisestään asuntovelallisen taloutta. Pahimmillaan kaikki korotukset pakottaa pidentämään laina-aikoja, jolloin muutoksista viimekädessä hyötyy vain pankki. Muttei pankkikaan siitä hyötyisi, jollei asuntokauppoja saada kiinnostuneiden ostajien kanssa tehtyä, jos ostajien talous ei anna periksi...  
 
Tuntuu pikemminkin siltä, että kun Suomalaisia halutaan kannustaa entisestään vuokra-asujiksi, pyritäänkin vaan tukemaan asuntosijoitusmarkkinoita. -Ne ovat parhaillaan ongelmissa taantuvilla paikkakunnilla, sillä vuokralaisista aletaan kisaamaan entistä enemmän. Tuon kilpailun tulisikin laskea vuokrien tasoa, mutta Hannele Pokan työryhmän esitykset ei toisi vuokratasoon muutoksia... Ei omasta mielestäni. Esitykset ei poistaisi pääkaupunkiseudun asuntojen kysyntää saati laskisi alueen vuokrien hintoja, vaikka tavoite olisikin tämä. Sen ratkaisee vaan uudistuotanto ja että pystytään vastaamaan kysyntään tarjonnalla. Muuttoliikettä pitäisi myös kyetä hillitsemään uudistamalla työmarkkinoita, jotta myös taantuvilla paikkakunnilla olisi kannattavaa luoda työpaikkoja ja työllisyyttä, se vähentää parhaiten taantuvien paikkakuntien ihmisten muuttohaluja. Myöskin kiinteistöjen varainsiirtoveron lasku 4% kahteen prosenttiin on hyvä muutos, sillä nyt asunnonvaihtajille tulee kiinnostavammaksi hankkia se omakotitalo. Tämä tukee ja parantaa asuntomarkkinoiden tilannetta, ehdottomasti, ja varmasti piristää hitaasti käynyttä suurempien asuntojen kauppaa.
 
 
Oheinen linkki 5.3.2015 A-Talkin ohjelmaan. Itse laitoin Twitterin kautta kommentteja, joita voi Twitter-profiilini kautta käydä bongaamassa. Muutamia mietteitäni on myös Pientä Päänsärkyä -blogipostauksen yhteydessä.
 
Tässä on tullut teknisesti siirryttyä modernimpaan aikakauteen, mm. Whatsapp on tullut otettua ym. ohjelmia puhelimeen... Ennen riitti skype. Nyt pitää olla vähintään Google Hangouts, Skype, WhatsApp, Line, Facebook Messenger, Viber... Noh, noita on niin miljoona ettei mukana tahdo pysyä. Lisäksi kaikki teknologia-ohjelmistotalojen muutokset painaa päälle ja pakottaa tutustumaan uusiin vaihtoehtoisiin palveluihin... Nokian palveluista valtaosa päättyy nyt 9.3, Kauppa loppuu ym. Skype loppui Nokian vanhemmilta Symbian -puhelimilta ajat sitten... Kaikki halutaan maksulliseksi, loppukäyttäjä joutuu aina maksamaan tai uudistamaan laitteistoaan. Itseä on viimeaikoina alkanut ärsyttää, että alle vuoden vanha Samsung Tabletti tökkii jo jumalattoman paljon vastaan. Vaikea selvittää missä vikaa, koska käyttöjärjestelmä ei ole itselle kaikista tutuimmasta päästä. Isompi kysymys onkin mitä laitteita seuraavaksi sitten hankkii, viimeaikoina laitteiden keskinäinen synkronointipuoli on tuottanut tappelua tarpeeksi ja tältäosin haluankin paljon käytännöllisemmän laitekokonaisuuden, joka siis toimisi helposti... Siinä siis sitä haastetta riittämiin. Siis loppukäyttäjälle, ei toteuttajalle... Loppukäytettävyyttä ei ole vielä riittämiin mietitty, koska palveluissa on tökkimisiä. Onneksi ajoissa sain nollattua vanhan Nokia N8-puhelimen, sai sen pelittämään hieman paremmin... Jos se siis menisi pari vuotta vielä, niin olisin tyytyväinen.
 
-AJ

1 kommentti:

  1. Salon Seudun Sanomissa julkaistu Vasemmistoliiton Teemu Luoma-Ahon mielipidekirjoitus 23.3.2015 oli mielenkiintoista luettavaa, asiavirheistä ja sekavuudesta huolimatta tulkitsin hieman samansuuntaisia mietteitä asiasta mitä tässä oheisessa postauksessani toin esiin, mutta hieman päinvastaisesti mitä itse ajattelin. Teemu Luoma-Ahon malli olisi että korkovähennykselle tulisi korkokatto jonka ylimeneviä korkoja ei sallittaisi enää verovähentää. Tuolloin korkovähennys olisi tiettyyn rajaan asti automaattinen, nollasta X% asti. Asuntomarkkinoita se kieltämättä piristäisi, mutta, piristyminen kohdentuisi erityisesti pienien rivi- ja kerrostalo-asuntoja kohtaan, joista entuudestaan on runsaasti kysyntää. Työllisyyttä malli tuskin lisäisi yhtäkkisesti rakennusalalle, ala kun on voimakkaasti kaavoitusriippuvainen. Malli ehkä hieman kannustaa vaihtamaan pienemmästä suurempaan asuntoon, mutta voi rohkaista ottamaan pahimmillaan epävakaassa taloustilanteessa ylisuuria lainoja. Näin ollen ostovoimaa malli ei myöskään parantaisi. Malli myös heikentäisi suurempien omakotitalojen hankinta-intoa, sillä X% ylittävältä osalta korko lankeaisi maksettavaksi asunnon ostajalle, mikä söisi mm. jo nyt takkuilevaa omakotitalo-kauppaa. Malli toimisi parhaiten matalien korkojen aikana, muttei korkeamman koron aikana myöskään välttämättä ole kannustamassa asuntokaupoille.

    VastaaPoista