lauantai 31. lokakuuta 2020

Ei hyvältä näytä

 SSS uutisoi 31.10.-20 lehdessä, että Salossa on ilmennyt kaikkiaan 97 koronatapausta, joista 35 viimeisen parin viikon kuluessa. Uutisoinnista käy ilmi, että tällä kehityksellä Salossa olemme ensi viikosta jo leviämisvaiheessa. -Aiemmin kuluneella parilla viikolla olemme voineet lukea useista altistumisista, niin kahviloissa, kouluissa, sairaalan päivystyksessä kuin kaupungintalollakin. Varotoimenpiteenä sairaalan kolmelle osastolle on asetettu määräaikainen vierailukielto, sekä koronaneuvonnan ruuhkautumisen vuoksi yhteydenottotapaa koronaepäillyn tiimoilta on jaettu suoraan terveyskeskusten ajanvarausnumeroihin. Myös tartuntojen jäljitys työllistää työtä tekevän tiimin täysipäiväisesti. Toimettomiksi ei Salossa ole tilanteessa jääty!

Yleisesti tuntuu, että toimenpiteet on tehty maakunnassamme riittävinä. Mutta, olemmeko kuntalaisina Salossa nyt tuudittautuneet liiaksi hyvään tilanteeseemme, joka nyt onkin kääntymässä heikoksi? Ehkä. Mielestäni tässä on vain yksi osasyy siihen, miksi olemme nyt tässä tilanteessa. Toki on ymmärrettävää, ettei ihmiset jaksa koronarajoitteita, -Ne alkavat käydä pitkävetisiksi eikä jatkuvaa uutisointia aiheesta jaksa yksinkertaisesti joka päivä seurata. Tämä kävi selvästi selväksi ihan jo paikallista Facebookin puskaradiota lukiessa. -Salon sijainti tuo myös läpikulkupaikan vaikutteet, jonne saatetaan pysähtyä esim. ruokatauolle. Teijon kansallispuisto on sekin vetänyt kotimaan matkailijoita paikalle tutustumaan, käsittääkseni tänä vuonna ennätysmäärin. Myöskään koronatestausta ei taudin rantautuessa Suomeen, ensimmäisten joukossa tullut Saloon, kesti tovin, ennen kuin Salon sairaalassa päästiin altistumisepäilyjä testaamaan. -Moniko mahdollinen altistunut/ pientä flunssaa sairastanut tuona ajanjaksona kävi lopulta tutkituttamassa oman altistumisen Turussa? Epäilen, että näihin pitkälti pohjautuu Salkkarissa esitetty väite sille, että Salossa epäillään olevan koronaa enemmän kuin mitä tilastot antavat julki, -kokonaiskuvaa Salon osalta on haastava tietää varmasti, taudin luonteen puolestakin.

Suomessa on haluttu pitää yhteiskuntaa avoinna samoin kuin muuallakin Euroopassa. Yleisesti maassa päivittäinen tartuntakehitys on lokakuun pyörinyt samoissa luvuissa, joten siten onkin ikävää, että yleisen tilanteen kääntyessä hivenen jopa positiivisempaan suuntaan, mennäänkin Salossa huonompaan päin. THL:n viime päivien lukuja on osin selitetty pienillä viiveillä viime päivinä, ja jokin vika oli alkuviikosta koronalukujen päivityksessä verkkoon. -Näitä viiveitä ja vikoja ei toki toivottaisi, ainakaan taudin kehitystä seuraavien kansalaisten tahoilta.

Samalla kun Eurooppa tiukentaa maa vuoron perään rajoitteitaan, on Kiinassa nykyisin melko hyvä tilanne viruksen suhteen: Alle 50 päivätapausten määrän jo pidemmän aikaa. Tosin pieni käänne noususuuntaan on sielläkin tapahtunut, mutta kun suhteuttaa Suomen väestömäärän tämän hetken tartuntatapauksiin nähden, ja vertaa niitä Kiinan vastaaviin, on ero järisyttävä maiden välillä. On myös ihmeteltävä seikkaa, miksi Suomi on halunnut olla yleisesti näinkin avoinna ja panostanut linjassaan osin myös Eurooppaan, sillä maalla on ollut selkeä pyrkimys olla merkittävä portti myös Aasiaan. -Vuonna 2011 uutisoitiin, että Finnair pyrki kaksinkertaistamaan lennot Kiinaan vuoteen 2020 mennessä. No, tuo vuosi täyttyi, ja nyt taitaa taivalla olla aika väljää...

Epäilen silti, että Suomen mentyä Eurooppa edellä -linjalla, teimme valtiona jopa osin tyhmästi. Tiukkaa koronalinjaa noudattamalla olisimme pystyneet tarjoamaan mm. kiinalaisille turvallisen Lapin matkailun elämysmahdollisuuden ja rakentaneet vahvan etulyöntiaseman vakiinnuttamaan Aasian turismin pitkälle tulevaisuuteen. Nyt tätä mahdollisuutta ei mielestäni ole. Nyt valtio joutuu, ehkä jopa oikeutetusti, tukemaan matkailualaa vaikeassa tilanteessa että maassa yritykset pysyisivät pystyssä. Itseäni kiinnostaisi tietää, onko asiaa lainkaan arvioitu elinkeinoministeriössä? Ymmärrän toki, että EU:ssa ollessamme, on EU-rintamassa pitäydyttävä mukana. Silti Suomella pitäisi tässä koronan taltutuksessa kokonaisuudessa olla kunnianhimoinen tavoite, ja pyrkiä siihen määrätietoisesti.

Vaikka Salossa on mennytkin melko mukavasti tähän asti, ei hyvältä näytä elinkeinoelämän tilannetta tarkasteltaessa: Pikkujoulukausi lähestyy, ja tautitilanne pahenee. Salolaisten yrittäjien puolesta harmittaa, sillä Salossa on muutoinkin ollut vaikeaa Nokian & Microsoftin lähdön jälkeen. Lupaava alku ei saisi nyt tyssätä koronakurimuksen seurauksiin, varsinkaan täällä. Itse olen kannattanut suuresti etäilyä, kotoilua, ja sillä mennään eteenpäin toistaiseksi. Verkko-ostamisen määrä on kasvanut, ja suosin tässäkin hävikin vähentämistä. Pienet vastuulliset ratkaisut onnistuvat verkonkin kautta tehden.

Hauskaa Halloweenia ja hyvää Pyhäinpäivää itse kullekin,

syödään karkit kotona niin vältytään korona-kepposelta!

-AJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti