lauantai 28. marraskuuta 2020

Pieni valo pimeyteen pilkahtaa

 Suomalaiset että Salolaiset ovat viime viikkoina saaneet lukea että kuulla uutisissa mitä eriskummallisimpia uutisia Salosta, eikä kovin valoisassa tai eteenpäin menevässä merkityksessä. Tämä on mitä ilmeisin iso pettymys. Vettä myllyyn roiskui roppakaupalla uimahalli-gatesta. Eikä vitsiä viitsi enempää miettiä, sen verran surkuhupaisaa seurattavaa aiheen ympärille muodostunut meemihypetys on, jolle nauretaan pohjoismaita myöden. 

-Ei Salo tällaista julkisuutta kaipaa. 

Toinen, paikallisempi puheenaihe on puolen vuoden koeaika, joka on päättymässä: Kaupunginhallitus niukalla enemmistöllä on irtisanomassa vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattilan, kun koeaika päättyy. Ihmetystä herättää SSS 27.11 uutinen, ettei kaupungin vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen kumminkaan aio ensi maanantaina esittää Jussi Mattilan erottamista. Herää perusteltu kysymys, -mikä on nyt muuttunut, -mitkä ovat ne painava syyt kaupunginhallitukselle Mattilan erottamiseen, ettei virkaa voi jatkaa enää koeajan jälkeen, kun kaupunginjohtaja, -joka varmasti maallikkopäättäjiä paremmin tuntee alan käytännöt ja säädökset, ja sen, miten virkaa kuuluisi hoitaa, kerran Mattilan jatkoa puoltaa. Tämä seikka kiinnostaa varsin montaa salolaista, jotka spekuloi uutisoinnin perusteella asiaa. Kuntalaisten keskuudesta itsekkin olen saanut lukuisia yhteydenottoja ja palautetta, ettei missään nimessä virkaan pidä uudessa haussa valita Jari Niemelää. -Hän kertaalleen hävisi jo pestin virkaa hakiessaan, -Jussi Mattilalle. Monessa yhteydenotossa onkin epäilty hyväveliverkostoon liittyvää poliittista suhmurointia. Itse epäilen, että jos Mattilan virka avautuu uudelleenhaettavaksi, keikkuu nimenomaan Niemelä hakijalistassa kärjessä.

Jussi Mattilan puolivuotisesta ei ole poliittista kuohuntaa puuttunut, uutisissa hän on ollut esillä tiheästi tuona aikana. Asiat ovat merkittäviä ja keskiössä jatkossakin. Jo Mattila virkaan valittaessa, nousi heti poliittinen kohu, kun valinnasta suljetun lippuäänestyksen myötä oli jätetty eriävä mielipide. Uskon, että Mattilalla onkin tämän puolivuotisen aikana ollut tarve ja ehkä painekin pystyä todistamaan päättäjille oma osaamisensa ja tahtotila tehdä töitä salolaisten eduksi. Tuon suljetun lippuäänestyksen seurausta lienee, että virkasuhteessa on alkujaankin lähdetty liikkeelle väärällä jalalla, mikä osaltaan on edesauttanut tilanteen eskaloitumista. 

Jos Mattila erotettaisiin, seurauksena on toinen ikävä seikka: Miltä Salon kaupunki näyttää työnantajana, ja näyttäytyykö se olevan houkutteleva työpaikka? Paikka, jonne saataisiin päteviä ja ammattitaitoisia, ja erityisesti Salon etua ajavia työntekijöitä? Kilpailu osaavasta työvoimasta tulee tiukentumaan tulevaisuudessa entisestään, eikä tätä seikkaa pidä unohtaa.

Pienen valonpilkahduksen bongasin Facebookista, Perttelin puskaradiosta. -Kuntalaisaloite, jossa Inkereelle haetaan uutta leikkipuistoa. -Allekirjoitinkin heti aloitteen. On totta, ettei Inkereellä ole leikkipuistoa kuin vain Koulun pihalla, joten näkisin, että etenkin pienten lasten leikkipaikalle voisi olla tarvetta. On positiivista, että kuntalaisaloitteet ovat osa demokratiaamme ja että niitä käytetään.

Taannoin lehdestä luin, että Salo valmistelee ensi vuodelle myös osallistavaa budjetointia. Maininta löytyykin myös kaupungin sivuilta. Tämä muistaakseni olisi sadantuhannen potti, jonka käyttämiseen kaupunkilaiset saisivat antaa ehdotuksia. Tarvetta varmasti olisi: Uskon, että ehdotuksia käyttökohteista tulisi paljon ja laidasta laitaan. Ajattelisin, että osa entisten liitoskuntien ylläpitämiä, sittemmin Salon kaupungin ylläpidollisesti hylkäämiä kuntoratoja, voisi saada osallistavan budjetoinnin kautta kunnostusvaroja. Varsinkin keskeisten kyläkeskusten ja taajamien pururadat, missä on koulu, tulisi olla myös ylläpidetty kuntorata. Itse en kuntoratoja käytä, mutta tiedostan tämän tarpeen vahvasti. Ne tarjoavat hyödynnysmahdollisuuksia sekä kouluille että kuntoilijoille ja ylläpitävät alueen elinvoimaisuutta.

Lokakuun puolella tiedostin oman vähäisen liikkumattomuuden, kun vaaka näytti hurjia. Eikä marraskuun alun lapiohommat välilevyongelmaiselle ollut sen elokuorman kanssa hyvä yhdistelmä, -seuraukset saattoi arvata. Sittemmin, olen alkanut lenkkeilemään ja katsomaan hieman myös, mitä suuhuni pistän. Eilen vaaka näyttikin jo muutaman kilon parempaa lukua. SportTracker on hyvä sovellus, mutta päätin vauhdittaa liikkumisintoani ostamalla Garminin älykellon. Motivaattoreita varmasti löytyy, kunhan puitteet liikkumiselle ja haluamansa lajin harrastamiseen, on ylläpidetty. Kaupunkina Salon on mielestäni turha puhua liikunnan ennakoivasta merkityksestä terveyteen, ellemme tarjoa kuntalaisten liikkumiselle myös riittävän lähellä laadukkaita liikuntamahdollisuuksia. Näin koronan aikana tarvetta näille olisi jo siksi, että ulkoilua suositellaan.

Kuntorastit siis kunniaan!

-AJ

PS. 

-Minut valittiin vielä jatkamaan v. 2021 Keskustan Salon Kunnallisjärjestön sihteerinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti