Olemme pitkin kulunutta vuotta, jo loppukesästä 2020 asti lukeneet uutisia jossa on väläytetty aika ajoin kuntavaalien siirtämisestä. Viime päivinä keskustelu aiheesta on vain kiihtynyt pahentuneen epidemiatilanteen myötä. Kynnys vaalien siirtämiselle lienee varsin korkea eikä siihen varmasti kevyin perustein lähdetä. Esillä on ollut niin karanteenissa olevien altistuneiden äänestäminen ulkotiloissa kuin vaalivirkailijoiden rokottaminenkin. Virkailijoiden ei soisi olevan myöskään riskiryhmäläisiä, ja vaalivirkailijoita tulisi lisäksi olla riittävän kattavasti. Ainakin paikoin tämä lienee tuottaneen haasteita eri puolueille ympäri maan.
Uskon, että THL:n ohjeistus vaalien toteuttamiseen noin julkaistujen suojaustoimenpiteiden ja ohjeiden valossa on varmasti riittävät, mikäli koronatilanne ja valtakunnalliset rajoitteet eivät ole vaalipäivien alla nykyistä tiukemmat. Myös muutamia auki olleita seikkoja on maalaisjärkisesti ratkaistu, -varmasti asianmukaisella, parhaalla mahdollisella tavalla. Herää silti huoli, että miten tämä toimii käytännössä toteutettuna, kun suuremmissa vaalipiireissä äänestäjiä on useampia tuhansia. Kaikki eivät mene ennakkoäänestykseen ja moni jättää varmaan vallitsevan tautitilanteen vuoksi myös äänestämättä. Myös turvavälien noudattaminen äänestyspaikoilla ja sen valvonta noussee keskeiseksi haasteeksi jota on myös varsin vaikea ennakoida. Äänestysprosentti tullee näinollen myös laskemaan.
Vielä myös se kaikista isoin kysymys on auki, eli, -Miten turvaamme turvallisesti koronaan sairastuneen ja siten myös karanteenissa olevan äänioikeuden toteuttamisen perustuslain nojalla, jos tämä on vain kykenevä ja halukas käyttämään äänioikeuttaan. Tämä perusoikeus on myös niillä, jotka ovat esimerkiksi sairaalan tehohoito osastolla. Tosin käytännössä tehohoidossa olevan potilaan tilanne lienee jo sen verran heikko, ettei hän välttämättä edes kykene käyttämään äänioikeuttaan. Seikka on silti toki otettava huomioon. Tämä varmasti on yksi niistä kysymyksistä joka on esillä olleessa uutisoinnissa jäänyt yhä hieman avoimeksi, sillä koti- ja laitosäänestystä toteuttava vaalivirkailija on sen tietoisen riskin edessä, että tartuntamahdollisuus on varmasti tuolloin olemassa. Tämä seikka tulisi ratkaista selväsanaisesti, sillä kyseessä on perustuslaillinen perusoikeus vrt. vaalivirkailijan oma henkilökohtainen terveysturvallisuus.
Mediassa on myös epäilty rokotusjärjestyksen muutoksen joutuvan kovaan myllytykseen. -Se keskustelunaihe mielestäni olisi varsin valitettavaa, sillä asiallinen vakava peruste tälle on kyllä mielestäni olemassa. -Vaalivirkailijat voivat äänestyspäivän aikana tavata parhaimmillaan satoja, ellei tuhansia ihmisiä, riskitekijät tartunnoille ovat varmasti olemassa vaikka suojaustoimenpiteitä kuinka pyrittäisiin noudattamaan, pidetään vaalit sitten ajallaan tai joskus myöhemmin.
Vaalien siirtämisen kohtalosta päättäminen ei mielestäni myös saa näin vaalien alla roikkua löysässä hirressä tarpeettoman pitkään. Se haittaa ehdokkaiden että puolueiden valmistautumista vaaleihin ja vaikuttaa ehdokkaiden kampanjoihin. -Esille nousee myös kysymys, kuka korvaa sen ehdokkaan jo hankitun vaalimateriaalin, joka vaalien siirtämisen vuoksi pääsisi ns. "vanhenemaan"? Päätös tulisikin tehdä mielestäni viimeistään ehdokaslistojen jättämisen alla, eli viimeistään 9.3 mennessä. Olisi päätös sitten mitä tahansa, sen mukaan tulisi sitten myös sitten mennä. Mikäli vaalit siirrettäisiin vasta listojen jättämisen jälkeen, ei se olisi nyt nimettyjen ehdokkaiden saati 2017 valittujen valtuutettujen kannalta ajateltuna tarkoituksenmukaista.
Tilanne on varmasti joka kantilta ajatellen varsin haasteellinen, myös siinäkin tapauksessa jos vaalit siirrettäisiin. Vaalit tulisi kyetä järjestämään kumminkin äänestäjien kannalta siten, että jokaisella äänioikeutetulla on mahdollisuus kantaa äänioikeuttaan halutessaan myös mahdollisimman turvallisesti. Samat haasteet olisi vaalien lykkäämisen jälkeenkin toki vielä edessä, mutta, -Olisiko tartuntariski tuolloin suurempi vai pienempi? En ole myös etsimisestäni huolimatta löytänyt kohtaa, jossa avattaisiin miten vaalitoimituksen kohdalla menetellään mahdollisten senhetkisten kokoontumisrajoitusten valossa ja miten sitä kohdellaan voimassaolevien säädösten valossa.
Pidettiin vaalit nyt tai myöhemmin, on olosuhteet nähdäkseni ehdokkaille toinen toisiinsa nähden omassa vaalialueessaan samat, siitäkin huolimatta, vaikkei jokainen edes pääsisi kampanjoimaan toriteltalle. Pala vaalikulttuurista olisi silti kärsimässä harmillisen kolauksen, ja yhteys omiin äänestäjiin, eli kuntalaisten ja päättäjien välinen kuilu kasvaisi. Täysin tasa-arvoiseksi vaaleja ei voida ehdokkaiden keskuudessa kumminkaan ikinä mieltää, sillä eroja ehdokkaiden kesken joka tapauksessa on käytettävissä olevien vaalibudjettien ja -rahojen, kuin atk-taitojenkin saralla.
Joka tapauksessa, -Pyritään pysymään jokainen terveenä!
Hyvää Kevään alkua kaikille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti