torstai 27. toukokuuta 2021

Alhaisiin esitetään senioritaloa

 Salon Alhaisiin esitetään uutta suurta senioritaloa – Hinttaan ja Kukonkallioon ei enää investoitaisi miljoonia | SSS.fi

sekä 

Dynasty tietopalvelu : Salon kaupunki (oncloudos.com)

Päivän Salkkari kirjoitti, että Alhaisiin esitetään uutta senioritaloa eikä Hinttaan eikä Kukonkallioon peruskorjausten muodossa enää kaupungin toimesta panostettaisi. Ensiajatus on osin ristiriitainen, mutta tovin asiaan pohdittua jopa melko järkeenkäypä. -Onko mitoitus tosin nyt riittävä, nousee kysymykseksi, mutta toisaalta myös varautuminen laajentamiseen haluttaisiin jättää samalla mahdolliseksi, eli tilanne on esitystä tehdessä tiedostettu. Lehdestä luetut kaavaillut asunnot varmasti olisi tarkoituksenmukaisia ja olisi kaupungin kannalta kestävä ja pitkäikäinen investointi, -näin ensi ajatuksena kuvittelisin, mutta säilyisikö tältä osin omistus kaupungilla, vai siirtyisikö nekin Soten myötä maakunnalle? -Tämä on varmasti seikka, josta olisi hyvä tietää ennen lopullisia päätöksiä. -

Uusille päättäjille asia tuskin jää enää päätettäväksi, mikäli lehtiuutisointia on näin ollen uskominen. Vanha valtuusto tehnee vielä päätöksen, ja uudet valtuutetut saavat siitä eteenpäin päättää jatkosta.

Jatkan asiasta silti vielä:

Julkinen liikenne tavoittaisi sijainnin puolesta  sujuvasti, -Kulkeehan paikku tiuhaan alueen vierestä! Myös sairaalan läheisyys on iso plussa, mille annan nyt kaavaillusta suuren arvon, -Apu on lähellä silloin, kun sitä tarvitsee. Mielestäni nämä seikat ovat juurikin kaksi tärkeimmistä kriteereistä, jotka Alhaisten sijainti täyttäisi. Lisäksi mikäli uudisrakennukset nousisi vanhojen Alhaisten vanhustentalojen (niiden rivitalojen, jotka odottavat jo muutenkin purkua) tilalle, on naapuritontille nousemassa tulevaisuudessa viereen K-Kauppa. -Vireällä vanhuksella on näin myös mahdollisuus omatoimisesti asioida lähikaupassa niin halutessaan, mikä tukee vanhuksen arjen sujuvuutta.

Ympärivuorokautisen hoidon yksiköstä sen sijaan nousee mieleen Sote, ja että siirtyykö nyt velkarahalla investoitavat tilat tulevaisuudessa suoraan maakunnalle, jolloin velat jäisi kaupungille. -On kyettävä arvioimaan, olisiko kaupungin taloudelle parempi vaihtoehto hankkia vuokratilat, jolloin tilojen vuokrasopimus siirtyisi vain uudelle maakunnalle. IoT Park -ajatuksena, -Kaupunki olisi osaomistajuuden kautta tällöin saajapuolella, joskin siitä hyötyisi muutkin yhtiössä mukana olevat sijoittajat. Kumminkin IoT Parkin omistajien yhteinen intressi on saada hanke tuottavaksi, ettei yhtiötä tarvitse velkarahalla rahoittaa. 

Loppujen lopuksi kyse on vain arvovalinnasta sekä matematiikasta. On myös täysin avoinna se, mitä Kukonkallion että Hintan kiinteistöille tulevaisuudessa käy. Tulkitsen itse ajatukseksi tässä nyt sen, että kyseiset hoivalaitokset pyrittäisiin siirtämään Sote-uudistuksen yhteydessä maakunnan harteille, jolloin ne eivät jäisi kaupungin käsiin tyhjiksi kiinteistöiksi. -Uhka toisin on se, ettei Maakunta tähän ratkasisuun suostu, mutta toisaalta nyt toisin tekemällä ihan varmasti tällöin musta pekka jäisi Salolle asiassa käteen. Näin ollen on ylipäänsä edes mahdollisuus, ettei Kukonkallio eikä Hintta jäisi roikkumaan tyhjinä seininä Salon murheeksi. Tältä osin Pahdan suunnitelma lienee varsin järkevä. 

Huolenaiheeksi nousee tulevaisuudessa nyt se, että onko tällä ratkaisulla maakunnalla riittävästi tahtoa panostaa Salon vanhuspalveluihin tulevaisuudessa, vai pyrkiikö se keskittämään vanhuksia maakunnan muihin kiinteistöihin, mikäli siellä tilaa on? -Eli suomeksi sanottuna, kun Sote tulee, haluaako maakunta taata sen, että Salolainen vanhus voi viettää vanhuudenpäivänsäkin myös Salossa, vai joutuuko tämä viime sijassa sijoittumaan Paimioon, tai Turkuun noin esimerkiksi, jollei vapaana ole Salossa riittävästi tuolloin tiloja? -Tältä näkövinkkeliltä asiaa tulisi myöskin tarkastella ja harkita.

Mielenkiintoiseksi kokouksessa sekä kaupunginhallituksen käsittelyssä nousee se, paljonko politikointia Hintan että Kukonkallion vanhainkotien saralla on tulevissa käsittelyssä luvassa. Uskon että asia muodostuu kuntavaalien vuoksi politikoinnin välineeksi joka tapauksessa.

Kävin alkuviikosta jakamassa polkupyörällä Lukkarinmäkeen sekä Alhaisiin vaali-mainoksiani. Tuli pyöräiltyä kaupungille päin palatessani kyseisten vanhojen, purkua odottavien Alhaisten vanhustentalojen pihapiirin läpi. Tavallaan se oli melko surullinen näky, -nurmikko oli vain osin takapihoilta ajettu ja asuntojen entisten asukkaiden istutukset rehottivat villiintyneinä. Ikkunoita ja ovia oli armeijan harjoitusten jälkeen suljettu vaneerilevyin... -Oikaisu alueen läpi Alhaisten suunnalta koulun sekä kaupan tai sairaalan suuntaan on varmasti pimeällä ajalla pienistä koululaisista pelottava kokemus. On selvää, ettei paikkaa noinkaan pidä jättää ja asia tulisi ratkaista pikimmiten, siten että se hyödyttää jokaista salolaista.

-AJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti