torstai 20. tammikuuta 2022

Aluevaaliviikko huipentumassa sunnuntaina.

 Tervehdys,

Ja hyvää lumisateista Torstai-päivää. 

Aluevaalien kampanjointi on loppusuoralla, joskaan se ei ole koskaan päässyt normaaliajan vauhtiin, ei ainakaan täällä Varsinais-Suomessa. -Olen pyrkinyt olemaan aktiivinen Twitterissä että Facebookissa, mutta siihen se sitten pitkälti onkin jo jäänyt. Lehtiin en suuria mainosmääriä laittanut, jotain nyt sentään. Luotan äänestäjien kykyyn tehdä oikeat ratkaisut ilman suuria rahallisia kampanjapanostuksia, ei se mainostamalla muuksi muutu. Mielestäni moni hyvä tyyppi jää syyttä suotta aktiivisesti mainostavien jalkoihin, Rahalla saa, mutta saako äänestäjät sitä mistä oikeasti hyötyisivät, nousee kysymykseksi. Tätäkin äänestäjien on syytä pohtia. -Mainos kun ei kerro ehdokkaasta muuta kuin että tällainen tyyppi, hyvistä vakuutteluista ja kaupanteosta huolimatta, on ehdolla.

Teimme Facebook -liven muutaman Keskusta Salon ehdokkaan kanssa, ja se oli mielestäni varsin onnistunut. Lähetyksen voitte käydä katsomassa vielä Facebook-sivultani. Live oli mielestäni oikein onnistunut, vaikka sitä vähän etukäteen jännitettiinkin. Mutta kun kerran muutakaan kampanjointia ei turuilla eikä toreilla koronan vuoksi voinut pitää, oli se tyhjää parempi. Odotimme ja olimme varautuneet yleisökysymyksiin, mutta niitä ei tullut. Aihepiiri oli sellainen, että tuntiakin pidempään asiaa olisi varmasti riittänyt. 

Itse en halunnut tuossa pääosassa millään tapaa olla, koska en ole tottunut olemaan kameran edessä. Kuntavaalien alla tehtyyn Salo Livestreamin suoraan live-haastatteluun osallistuminen oli itselle jonkinmoinen riman ylitys. Tärkein sen sijaan nyt oli, että hyvät ehdokkaamme pääsi edes vähän esille. 

Mutta mennään sitten Soteen, ja omaan kampanjaani takaisin.

Yksi viime viikkojen aikana mieleen hiipineistä huolista, on se, miten me turvataan eri kuntien kesken käytössä olevat hyvät käytännöt jatkossakin. -Osassa kuntia Fysioterapiaan pääsee ilman lääkärin lähetettä, osassa taas ei. -Tämä on yksi konkreettinen seikka, joka tulee aluevaltuutettujen ja vähintäänkin aluehallituksen, ratkaistavaksi. Näitä seikkoja on sitten monen kirjava kirjo, osan kuntien maksuttomasta ehkäisystä lähtien. Pointtina siis palkkojen harmonisointi -keskusteluun, joka sekin on tärkeä, että myös ne palvelut tulisi saattaa koko maakunnan alueelle, harmonisoitaviksi yhtäläisiksi, ettei jossain saa jotain, mutta toisaalta taas vastaavaa palvelua ei sitten saakaan. Tämä on yksi merkittävä tekijä alueen asukkaiden ja palveluita tarvitsevien kannalta, ruokapalveluista lähtien. Mm. itse pääsin vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen pihatöiden makuun, ja loukkasin selkäni. -Pääsin suoraan sairaanhoitajan ohjauksella samalle päivälle, selkä akuutisti kipuillen, fysioterapeutin luo, joka tarttui heti akuuttiin tilanteeseen, antoi kotihoito-ohjeita ja seuraavan kontrolliajan. Päälle tuli ilmeisesti jonkinlainen kuntoutusryhmä, jossa kävin selän ollessa jo hieman parempi, iltaisin jokusen viikon ajan. Ei tarvittu lääkärin lähetettä, mutta jossain muussa kunnassa kuin Salossa, olisin sen Varsinais-Suomen alueella jo kyllä tarvinnut. Siihen olisi tullut siinä kohtaa tarve mennä päivystykseen, tai pitkä jonotusaika lääkärin vastaanotolle. -Nyt oikaistiin monta tarpeetonta välivaihetta ja hoito oli hyvää.


Sitten toinen asia, josta ei ole näissä vaaleissa juuri puhuttu, mutta vaikuttaa merkittävästi enemminkin maamme vientiin.

Kuuntelin taannoin viime marraskuussa Pörssisäätiön järjestämää pörssi-iltaa, ja mieleen nousee nyt seikka terveydenhuoltohoitojen kehittämisestä. Suomessa on yrityksiä, ja yrittäjiä, jotka kehittävät terveydenhuollon palveluita että hoitomenetelmiä, osaa vientimarkkinoille ulkomaille. -Heille on tärkeää tehdä yhteistyötä myöskin sairaanhoitopiirien, eli tulevien maakuntien kanssa. Asiana tämä ei ole mitenkään uusi, mutta ei varmasti menneisyyttäkään. Hoidot ja hoitomuodot kehittyvät ja avaavat osaltaan markkinoita maailmalla, kunhan hoito on toimivaa ja onnistunutta. En tiedä, mutta kuvittelisin tällaisia seikkoja löytyvän, jos ei nyt aluevaltuuston, niin joko lautakunnan tai aluehallituksen, pöydältä, päätettävissä olevissa asioissa.

Voin olla asiassa väärässäkin, mutta kuivittelisin ettei asia ole yksistään hoitavan lääkärin tai edes sairaalan päätäntävallassa. En nyt tätä kirjoittaessa ala tuota pörssi-iltaa asian osalta uudelleen kuuntelemaan, mutta korostan asian merkitystä tulevaisuuden potilaiden hoidon, mutta myös maamme viennin kannalta. Tämä vaatii merkittävää asiantuntijuutta, ja mikäli tällaisia seikkoja päätöksentekijöiden pöydälle eteen tulisi, on asiassa 1. suuri riski hoitoa ajavan yrityksen tekemälle lobbaukselle, ja 2. iso riippuvaisuus asiantuntijoiden roolin merkityksestä. Vastuullisuus korostuu, mutta myös on oltava valmiutta kehittämään uutta, sillä se saattaa parantaa tulevaisuuden suomalaisten elämänlaatua ja ehkäistä myös sairausperäisiä kuolemia. Olisi silti sääli, että hoidon rantautuminen jäisi vain vientimarkkinoiden ja ulkomaiden hyödyksi, ja suomalaiset joutuisi tyytymään siihen mitä on täällä ennenkin ollut tarjolla. Tämä vaatii mielestäni päätöksentekijöiltä että hyvinvointialueelta kovaa neuvotteluosaamista, jotta toimivia uusia hoitokäytäntöjä saadaan myös suomalaisten hyödyksi tarjolle. Emme halua olla kumminkaan pelkkiä koekaniineja, josta vientiyritys käärii voitot edistäessään Amerikkalaisten tai eurooppalaisten hoitoa ja hoivaa... 

Tämä tulee pitää mielessä, ja haastankin jokaisen päättäjän edellyttämään omalta hyvinvointialueeltaan tätä edellyttämään. -Pahoittelut siitä, että vähän huonosti ilmaisen nyt tässä asiani, mutta toivon jokaisen ymmärtävän pointtini. Mutta tältä näkökulmalta asiaa ei ole näissä aluevaaleissa vielä sanallakaan sivuttu.


Pyritään pysyä pystyssä ja ollaan lunta kolaillessa varovaisia, -Siellä on petollisen liukasta.

Ja, käydään kaikki äänestämässä!

-AJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti